Meja vodnega zemljišča naravnih vodotokov, določitev

Moderator: llipovsek

Meja vodnega zemljišča naravnih vodotokov, določitev

OdgovorNapisal/-a ajagodic » 17 mar 2014, 07:27

Če so na kmetijskem gospodarstvu površine ob vodotokih (priobalna zemljišča) in izpolnjeni drugi pogoji (uporaba gnojil...) je potrebno upoštevati prepoved uporabe gnojil v priobalnem pasu (tlorisni širini 15 metrov od meje brega voda 1. reda in 5 metrov od meje brega voda 2. reda) v bližini naravnih vodotokov (jezera, reke, potoki ...). Prosim za jasno pojasnilo kako se določi meja vodnega zemljišča in priobalnega zemljišča; torej od kje natančno se izmeri 5 m ali 15 m.
ajagodic
 
Prispevkov: 0
Pridružen: 18 feb 2009, 12:04

Re: Meja vodnega zemljišča naravnih vodotokov, določitev

OdgovorNapisal/-a llipovsek » 18 mar 2014, 15:35

Meja vodnega zemljišča naravnih vodotokov, ki določa tudi zunanjo mejo brežine struge, na določenem prečnem prerezu vodotoka se določi pri zaključku geomorfološke spremembe, ki predstavlja prehod zemljišča v naklonu v ravninsko zemljišče (npr. poplavna ravnica, polica, breg).
Območje določitve meje vodnega zemljišča je razvidno iz priloge 1, ki se nahaja na linku:

http://www.uradni-list.si/1/content?id= ... %A1%C4%8Da

K vodnemu zemljišču je z obeh strani dodan pas zemljišča, ki je v Zakonu o vodah (Ur. l. RS, št. 67/02, 57/08, 57/12, 100/13) določeno kot priobalno zemljišče (priobalni pas) v širini 5 m za vodotoke 2. reda oziroma 15 metrov za vodotoke 1. reda.
V primeru nasipov oziroma umetno reguliranih vodnih zemljišč pa se meri priobalno zemljišče v skladu 9. členom Pravilnika o podrobnejšem načinu določanja meje vodnega zemljišča (Ur. l. RS, št. 129/06).

"(2) Če se v območju meje vodnega zemljišča, ki je določena na podlagi prejšnjega odstavka, gledano vzdolž vodotoka, nahaja objekt vodne infrastrukture ali drug vodni objekt, naprava ali ureditev, ki so namenjeni urejanju odtočnega režima, se meja vodnega zemljišča ne glede na prejšnji odstavek določi na zunanjem robu tlorisnih gabaritov celotnega objekta, naprave ali ureditve, gledano z vodne strani."
ARSKTRP
llipovsek
 
Prispevkov: 0
Pridružen: 19 jan 2009, 10:25


Vrni se na NAVZKRIŽNA SKLADNOST

Kdo je online

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov registriranih in 1 gost

cron