Povezana/partnerska podjetja

Moderator: mstepec

Odgovori
markar
Prispevkov: 0
Pridružen: 19 Jan 2011, 08:41

Povezana/partnerska podjetja

Odgovor Napisal/-a markar »

Spoštovani,

Naše podjetje ima namen kandidirati na javnem razpisu za ukrep 123 za naložbe v prvo stopnjo predelave lesa. Podjetje ima v letu 2010 povprečno 9,2 zaposlenih in letni promet manjši kot 2 mio eur. 100 % lastnik podjetja je direktor podjetja, to je fizična oseba. Hkrati je direktor in lastnik podjetja tudi 100 % lastnik drugega podjetja, ki ima enega zaposlenega .

Podjetji med seboj ne poslujeta, ne nastopata na istih trgih, in tudi ne nastopata na sosednjih trgih. Podjetji sta popolnoma ločeni in delujeta v popolnoma različnih dejavnostih.

Torej glede na priporočilo komisije ter definicijo mikro, malih in srednje velikih podjetij ( spodaj) , sklepamo da podjetji nista povezani, saj ne delujeta na sosednjih trgih. Ali pravilno razumemo priporočilo?

„Povezana podjetja“ so podjetja, ki so med seboj v katerem koli od naslednjih razmerij:
(a) podjetje poseduje večino glasovalnih pravic delničarjev ali članov v drugem podjetju,
(b) podjetje ima pravico imenovati ali odstaviti večino članov upravnega ali nadzornega odbora drugega
podjetja,
(c) podjetje ima pravico izvajanja prevladujočega vpliva na drugo podjetje skladno s pogodbenim razmerjem, v katerega je stopilo s tem podjetjem ali določbo v njegovem memorandumu ali členih statuta,
(d) podjetje, ki je delničar v drugem podjetju ali njegov član, samo nadzira, skladno s pogodbo z ostalimi
delničarji ali člani tega podjetja, večino glasovalnih pravic delničarjev ali članov v tem podjetju.

"Podjetja, ki so v enem od razmerij, opisanih v prvem pododstavku, z enim ali več podjetij ali katerim koli vlagateljem, omenjenim v odstavku 2, se prav tako štejejo za povezana. Podjetja, ki so v enem ali drugem od takšnih razmerij preko fizične osebe ali skupine fizičnih oseb, ki deluje skupaj, se prav tako štejejo za povezana podjetja, če so vključena v njihovo dejavnost ali del njihove dejavnosti na istem trgu ali na sosednjih trgih. Za „sosednji trg“ se šteje trg proizvodov ali storitev, ki se nahaja vertikalno ali horizontalno od zadevnega trga. "

Hvala za odgovor.
mstepec
Prispevkov: 0
Pridružen: 20 Mar 2009, 11:50

Re: Povezana/partnerska podjetja

Odgovor Napisal/-a mstepec »

Glede povezanih/partnerskih podjetij je bilo s strani MKGP Evropski komisiji posredovano vprašanje na to temo. Po pridobitvi mnenja Evropske komisije bo podan tudi odgovor.
Odgovori

Vrni se na “Gospodarske družbe”