Obnova nepremičnin brez gradbenega dovoljenja

Moderator: mstepec

Odgovori
EnAndrej

Obnova nepremičnin brez gradbenega dovoljenja

Odgovor Napisal/-a EnAndrej »

Pozdravljeni,

v razpisu 123 z dne 04.12.2009 je v Omejitvah (V/4.) opredeljeno, da "naložbe v obnovo nepremičnin, ko za obnovo ni potrebna pridobitev gradbenega dovoljenja" niso upravičene do pomoči. Zakaj je postavljena taka omejitev, če vemo, da za nekatere investicijske aktivnosti ni gradbenega dovoljenja?

Lep pozdrav, Andrej
ukese

Re: Obnova nepremičnin brez gradbenega dovoljenja

Odgovor Napisal/-a ukese »

Spoštovani,

Javni razpis pri ukrepu 123, ki je bil objavljen 4.12.2009, je namenjen sofinanciranju naložb, ki so se začele pred 1. 9. 2009, vendar ne pred 1. 1. 2007 in še niso zaključene ter se nanašajo le na kmetijske proizvode.
Do podpore so upravičeni le stroški nakupa nepremičnin, gradnja in obnova nepremičnin, ko je bila podlaga za izvedbo del pravnomočno gradbeno dovoljenje izdano po 1. 1. 2007, stroški nakupa novih strojev in nove tehnološke opreme ter splošni stroški nastali s pripravo dokumentacije za izvedbo projekta.

V kolikor se naložba nanaša na izvedbo gradbeno-obrtniških del, za katere ni bilo potrebno pridobiti gradbeno dovoljenje, le-ta ni upravičena do sofinanciranja, po tem javnem razpisu. Pri pripravi tega javnega razpisa, ki je namenjen sofinanciranju naložb, ki so se že začele izvajati je bilo potrebno upoštevati priporočilo Evropske Komisije, ki pravi, da lahko podpremo naložbe, katerih izvajanje se je že začelo vendar samo v primeru, kadar je možno preveriti stanje pred začetkom izvajanja naložbe. Ker pri obnovah za katere ni potrebno pridobiti gradbenega dovoljenja tega začetnega stanja ni mogoče v zadostni meri preveriti, so tovrstne naložbe izključene do podpore po tem javnem razpisu.

V kolikor z izvedbo naložb, ki se nanašajo na obnovo nepremičnin in za katero potrebno gradbeno dovoljenje še niste pričeli, vam svetujemo, da počakate z izvajajem naložbe ter se javite na naslednji javni razpis v okviru ukrepa 123, ki bo objavljen v začetku naslednjega leta in v okviru, katerega bodo do sofinanciranje upavičena tudi gradbeno-obrtniška dela, za katera ni potrebno gradbeno dovoljenje. Pomebno pa je, da z izvajanjem obnov ne začnete pred izdajo odločbe o pravici do sredstev.

Lep pozdrav.
Odgovori

Vrni se na “Gospodarske družbe”