Obnova parka, drevoreda ob kulturnem spomeniku

Moderator: mstepec

Zaklenjeno
valerija
Prispevkov: 0
Pridružen: 24 Jan 2012, 09:09

Obnova parka, drevoreda ob kulturnem spomeniku

Odgovor Napisal/-a valerija »

Pozdravljeni,
smo podjetje, ki se ukvarja z vinogradništvom in s tem pridelavo vina, obenem smo lastniki dvorca iz 16. stol., ki je spomeniško zaščiten, EŠD 7771. Želeli bi se javiti na razpis za ukrep 323 - Ohranjanje in izboljševanje dediščine podeželja (6.1.2012 do 25.2.2012). Urejali bi samo park in drevored ob dvorcu in obenem uredili tematsko pot do drugega kulturnega spomenika (kužno znamenje). Samega dvorca sedaj ne bomo urejali, saj nimamo še dokončanih projektov za obnovo in gradbenega dovoljenja. Bilo nam je rečeno, da smo do sredstev upravičeni samo v primeru, če sta spomeniško zaščitena stavba in okolica, torej park in drevored na isti parc. številki. Naš dvorec stoji na čisto majčkeni parceli in nasploh je okrog njega veliko majhnih parcel, vendar je vse daleč naokrog last podjetja in obenem tudi na veliko zarisano zaščiteno območje.
mstepec
Prispevkov: 0
Pridružen: 20 Mar 2009, 11:50

Re: Obnova parka, drevoreda ob kulturnem spomeniku

Odgovor Napisal/-a mstepec »

Ugotavljamo, da je enota vpisana v Register nepremične kulturne dediščine, ki ga vodi Ministrstvo pristojno za kulturo, v katerem je opredeljen kot stavbna dediščina in mu je dodeljena EŠD številka: 7771. Določitev tipa enote pa je pomembna zlasti z vidika upravičenih stroškov, ki se po posameznih tipih razlikujejo.

V okviru »stavbne dediščine« je urejanje okolice objekta upravičena na tistih parcelah na katerih stoji objekt, ki je predmet podpore po tem javnem razpisu. V vašem primeru to ne pride v poštev, ker ne boste obnavljali dvorca, ampak bi želeli obnoviti samo park.

Samo obnova parka bi lahko bila upravičena, kadar je le-ta v Registru nepremične kulturne dediščine opredeljen kot »vrtnoarhitekturna dediščina«.
Zaklenjeno

Vrni se na “Splošno”