OŠPP

Moderator: tpolak

Odgovori
janezic
Prispevkov: 0
Pridružen: 14 Sep 2009, 07:41

OŠPP

Odgovor Napisal/-a janezic »

Pozdravljeni,

načrtujemo vključitev v Shemo šolskega sadja in v zvezi s tem imamo konkretni vprašanji.
Smo šola s prilagojenim programom, ki ima v tem šolskem letu vpisanih 72 učencev. Od tega posebni program vključuje tudi "učence" do 21.leta.
Zanima nas, če so iz tega naslova tudi ti upravičeni do dodatnega - vašega- obroka sadja.
Poleg tega pa še, glede na to, da smo z Gorenjske, od kje lahko pričakujemo dobavitelje, saj po trenutnem pregledu možnih dobaviteljev ugotavljamo, da nam lahko ponudijo predvsem jabolka. Naši učenci pa že tako pogosto dobijo jabolka ob vsakodnevni šolski malici. Želimo pa si čim bolj pestro dobavo sadja.
Prosimo za odgovor.

Lep pozdrav,
Vesna More
tpolak
Prispevkov: 0
Pridružen: 28 Avg 2009, 07:49

Re: OŠPP

Odgovor Napisal/-a tpolak »

Spoštovani.

Hvala za prvo vprašanje v temi SŠS na forumu!

Ukrep SŠS je namenjen vsem učencem osnovnih šol. Med OŠ pa spadajo tudi OŠ s prilagojenim programom. Priznam, da ste me zmedli z vašim vprašanjem glede 21 letnih učencev. Dejstvo je, da je Evropska komisija ta ukrep namenila predvsem otrokom nižje starosti, od 6 do 10 let, ker naj bi se prehranjevalne navade oblikovale predvsem v tem zgodnjem otroštvu. Vendar pa je Komisija dala državam članicam prosto odločitev, katere starostne skupine bodo vključile v ukrep in Slovenija se je odločila, da bo razširila to starosno skupino na učence osnovnih šol v vseh razredih. Pri tem smo računali na starostno omejitev od 6 do 15 let. Priznam, da vam sama trenutno ne morem odgovoriti na vaše vprašanje, kajti na Inštitutu za varovanje zdravje so nas ob priliki SŠS podučili, da je človek po definiciji (najbrž WHO) otrok do 19 leta starosti. Zaradi tega bi teoretično morali iz ukrepa izpasti ven vsaj starejši od 19 let. A če boste že morali izločevati, bi bilo potem bolje, da izločite vse učence po končani tretji trijadi (starejše od 15 let). Vendar pa razumem, da imajo OŠPP poseben program, ki ni povsem primerljiv z devetletnim programom ostalih OŠ, in da lahko traja več let. Če vsi učenci redno obiskujejo osnovno šolo, ki v vašem primeru traja tudi več kot 9 let, in predstavljajo celoto, bi bilo po mojem prepričanju prav, da se starejših od 15 let ne izzvzema iz ukrepa, kar pa tudi pomeni, da morajo izobraževalne dejavnosti o pomenu sadja in zelenjave v prehrani doseči vse učence. Bom to vaše vprašanje izpostavila v sklopu vprašanj za skupni sestanek vseh treh pristojnih ministerstev (MKGP, MŠŠ in MZ) o SŠS to sredo in vam potem lahko bolj točno odgovorim.

Glede dobaviteljev vas moram popraviti, da niso dobavitelji le lokalni pridelovalci iz spiska, ki so se v okviru KGZS (Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije) javili za potencialne dobavitelje, temveč si lahko šola sama najde dobavitelja, lahko pa je to tudi vaš dosedanji dobavitelj sadja in zelenjave, ki pa mora za dobavljeno sadje in zelenjavo za SŠS posebej izstavljati dobavnice in račune (ker mora te dokumente šola ločeno voditi in pozneje priložiti k zahtevku). Da je to lokalno pridelano sadje in zelenjava je le priporočilo, katerega vse šole ne bodo mogle enako uporabiti, sicer pa je Slovenija majhna, res pa je tudi, da je jabolko tisti slovenski sadež, ki ga je moč dobiti celo leto (hladilnice). Pozimi si lahko privoščite npr. tudi hruške, slive, kaki ali kivi, maja pa tudi že jagode. Zelenjava pa je žal bolj vprašljiva, tudi zaradi načina, kako bi jo otrok pojedel (a vsekakore je namen tega ukrepa tudi ta, da spozna čimveč različnih vrst sadja in zelenjave, da se navadi okusov, in da se ga pouči, kako se npr. zelenjava uživa). Torej vam priporočam, da če že imate celo leto dovolj jabolk, se usmerite na vse ostalo sadje in zelenjavo ali pa na jabolka iz ekološke pridelave, če zadoščajo količine in tudi finančna sredstva (ponuditi morate vsaj 20 obrokov - vsaj 20-krat skozi šolsko leto se mora v šoli razdeljevati 'šolsko sadje').

Lep pozdrav,
Tanja PB.
Tanja PB, MKGP
tpolak
Prispevkov: 0
Pridružen: 28 Avg 2009, 07:49

Re: OŠPP

Odgovor Napisal/-a tpolak »

Spoštovani.
Danes vam lahko dam dokončen odgovor, ki sem ga prejela od MŠŠ: VSI učenci, ki so vključeni v OŠ program so vključeni v ukrep SŠS - torej tudi 21 let stari. Gre za posebnost, da so v posebne oblike dela v okviru OŠ programa lahko kot učenci vključeni do 21. leta. Teh mladih je malo in so tako prizadeti, da rabijo druge oblike dela.
Torej vam svetujem, da čimprej na ARSKTRP pošljete vlogo za odobritev vlagateljev (s priporočeno pošto).

Lep pozdrav,
Tanja PB.
Tanja PB, MKGP
Odgovori

Vrni se na “SHEMA ŠOLSKEGA SADJA”