Razdeljevanje sadja/zelenjave v času rednega obroka

Moderator: tpolak

Odgovori
tpolak
Prispevkov: 0
Pridružen: 28 Avg 2009, 07:49

Razdeljevanje sadja/zelenjave v času rednega obroka

Odgovor Napisal/-a tpolak »

Posredujem zastavljeno vprašanje šol:

"Ali je možno, da se ponudba sadja in zelenjave izvaja tudi v času malice, saj bi bila ponudba predvsem zelenjave na tak način olajšana?"

Tanja PB.
Tanja PB, MKGP
tpolak
Prispevkov: 0
Pridružen: 28 Avg 2009, 07:49

Re: Razdeljevanje sadja/zelenjave v času rednega obroka

Odgovor Napisal/-a tpolak »

V uredbi smo v 8. členu določili, da se »razdeljevanje svežega S&Z v okviru SŠS izvaja poleg redne šolske prehrane«. Po vrednotenju načrtov šol, ki ga je opravil IVZ, se je izkazalo, da večina šol razdeljuje S&Z iz SŠS v odmoru med glavno malico. EU uredba 288/2009 posebej določa, da mora država članica v primeru, če se odloči, da bo šolam omogočila hkrati redno šolsko prehrano in S&Z iz SŠS, v strategiji posebej napisati, kako bo nadzorovala, da takšno razdeljevanje zagotavlja dodano vrednost SŠS. Ne sme se namreč dogajati, da bi šola npr. namesto solate, ki je predvidena v rednem obroku, razdelila solato iz SŠS in si s tem zmanjšala stroške rednega obroka. Zato smo v strategiji za obdobje 2010-2011 napisali sledeče:
»Šole se lahko odločijo, da bodo sadje in zelenjavo iz SŠS razdeljevale tudi v času rednega obroka, vendar mora to sadje in zelenjava iz SŠS predstavljati dodatek k meniju. Ta način razdelitve sadja in zelenjave iz SŠS se zdi smiseln predvsem v primeru, ko je potrebno sadje in zelenjavo posebej pripraviti (narezati ali naribati) in postreči sveže v posodi. V kolikor se šola odloči za ta način razdeljevanja, mora biti iz dnevnega jedilnika v pisni obliki razvidno, da tovrstno sadje in zelenjava predstavljata dodatek (dodano vrednost) k dnevnemu meniju.«

Kontrolorji bodo pri pregledih na kraju samem preverili predvsem, če šola za S&Z iz SŠS vodi ločeno evidenco od ostalih nabavljenih živil. Prvi možen pisni dokaz, da šola, ki razdeljuje S&Z iz SŠS v času rednega obroka, to S&Z iz SŠS ponudi učencem kot dodatek k rednem obroku, pa je pisna označba tega dodatka na jedilniku. To pomeni, da ostaja sestava rednega obroka nespremenjena (z enako energetsko vrednostjo kot sicer), S&Z oz SŠS pa predstavlja dodatek, ki se postreže v času uživanja tega rednega obroka. K sreči večina zelenjave predstavlja nizko energijsko vrednost, zato ne bi smelo prihajati do vidnih presežkov skupne energijske vrednosti.
Zato svetujemo, da se te možnosti šole poslužujejo le v primeru S&Z, ki se praktično ne more postreči v kosu (predvsem zelenjava).
Primer označbe na jedilniku:
Opoldanska malica: rženi kruh s šunko in paradižnikom, jogurt;
Dodatek sadja oz. zelenjave iz SŠS: narezana sveža kumara.

Lep pozdrav,
Tanja PB.
Tanja PB, MKGP
Odgovori

Vrni se na “Vprašanja šol in naši odgovori”