Lokalni in 'veliki' dobavitelji

Moderator: tpolak

Odgovori
tpolak
Prispevkov: 0
Pridružen: 28 Avg 2009, 07:49

Lokalni in 'veliki' dobavitelji

Odgovor Napisal/-a tpolak »

Posredujem zastavljeno vprašanje šol:

"Ali bi šolnike morali obremenjevati z iskanjem lokalne ponudbe, če imajo vse lepo, krasno, hitro in ceneje iz EKO ponudb »velikih«? (problem »velikih«, da je poreklo večinoma zelo oddaljeno)"

Tanja PB.
Tanja PB, MKGP
tpolak
Prispevkov: 0
Pridružen: 28 Avg 2009, 07:49

Re: Lokalni in 'veliki' dobavitelji

Odgovor Napisal/-a tpolak »

Lokalni dobavitelji so zaželeni predvsem zaradi (citiram besedilo iz strategije):
»Zaradi minimalnih stroškov transporta, varstva okolja in povezanosti spremljevalnih ukrepov s kmetijstvom na lokalni ravni je priporočeno uživanje sadja in zelenjave iz lokalne pridelave, saj v tem primeru najlažje dosežemo sezonskost in svežost proizvodov s kar največjo hranilno vrednostjo. Medtem, ko sadje in zelenjava, ki sta pridelana v oddaljenih območjih, zahtevata več transportnih stroškov, več kemične obdelave in posledično tudi več negativnih vplivov na okolje, pri sezonskemu sadju in zelenjavi iz lokalne pridelave teh negativnih učinkov ni. Zato so v seznamu proizvodov predvsem tiste vrste sadja in zelenjave, ki lahko izpolnjujejo ta priporočila.«

To je uradna obrazložitev v Strategiji, ki jo moramo vsako elto poslati Evropski komisiji. Slovenija, kot članica EU, mora upoštevati načelo prostega pretoka blaga in storitev na ozemlju EU, poleg tega pa mora tudi EU upoštevati določbe sporazuma z WTO. To pomeni, da izbiro upravičenih proizvodov država članica ne sme (neposredno) omejiti glede na poreklo. Poleg zgornjega smo v strategiji napisali tudi sledeče:
»Glede na razpoložljivost (zadostne količine) so zaželeni proizvodi višje kakovosti, to je iz okolju prijazne pridelave (integrirana in ekološka).«

Kakorkoli ima ta ukrep SŠS v Sloveniji velik pomen tudi za slovenskega kmeta, bi moral imeti vsaj tolikšen pomen tudi za otroke. Otrokom je potrebno ponuditi najboljše in ga predvsem poučiti o S&Z, tako z vidika zdravja kot kmetijstva. SŠS pa je tudi priložnost, da v Sloveniji okrepimo povezanost urbanega (večina šol ni v kmečkem okolju) s podeželjem in krepitev trajnostnega razvoja kmetijstva.

Lep pozdrav,
Tanja PB.
Tanja PB, MKGP
Odgovori

Vrni se na “Vprašanja šol in naši odgovori”