Kdo odda Zbirno vlogo?

Moderatorji: llipovsek, mtratnik

Kdo odda Zbirno vlogo?

OdgovorNapisal/-a mmeglic » 18 apr 2019, 12:14

Na manjši kmetiji so oddali kmetijska zemljišča in plačilne pravice v zakup, tako da jim je ostalo le še nekaj arov uporabnih zemljišč. Zemljo so oddali zaradi starosti. Na kmetiji imajo tudi 600 m2 velik nasad špargljev, katere obdeluje zet. Sedaj jih zanima ali morajo oddati Zbirno vlogo saj nimajo zahtevkov, bi pa občasno prodajali šparglje, če bi jih imeli preveč. KD je manjši kot 200 evrov in šparglji so OKD tako da naj vloge ne bi oddajali saj so z njo povezani samo stroški. KMG MID je v RKG ostal aktiven, ni zbrisan.
Menim da jim vloge ni potrebno oddati, saj je kmetija premajhna in izvaja samo osnovno kmetijsko dejavnost v manjšem obsegu.

Prosim za mnenje.

MM
Matjaž Meglič
mmeglic
 
Prispevkov: 0
Pridružen: 18 feb 2009, 11:56

Re: Kdo odda Zbirno vlogo?

OdgovorNapisal/-a llipovsek » 24 apr 2019, 14:01

Ker sodijo šparglji med posebne kulture, je v navedenem primeru potrebno oddati zbirno za zagotovitev podatkov o površini pod posebnimi kulturami za namene določitve katastrskega dohodka od posebnih kultur oziroma za namene uvrstitve tovrstne pridelave v osnovno kmetijsko dejavnost za namene dohodnine.
Z uvrstitvijo posebnih kultur med osnovno kmetijsko dejavnost se dohodek od te pridelave ugotavlja pavšalno, na podlagi katastrskega dohodka, s čimer je kmet razbremenjen obveznosti vodenja knjigovodstva za davčne namene, s tem pa tudi obveznosti izdajanja računov z davčnim potrjevanjem.
Agencija podatke o površinah, ki jih kmetije navedejo ob oddaji zbirne vloge v Vlogi za prijavo površin posebnih kultur, posreduje davčnemu organu.
ARSKTRP
llipovsek
 
Prispevkov: 0
Pridružen: 19 jan 2009, 10:25


Vrni se na SPLOŠNA VPRAŠANJA GLEDE ZBIRNE VLOGE (2015-2020)

Kdo je online

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov registriranih in 1 gost

cron