Vsebnost dušika v živinskih gnojilih

Moderatorji: llipovsekmtratnik

Odgovori
mmeglic
Prispevkov: 0
Pridružen: 18 Feb 2009, 11:56

Vsebnost dušika v živinskih gnojilih

Odgovor Napisal/-a mmeglic »

Prosim za odgovor katere vsebnosti dušika v živinskih gnojilih se upoštevajo pri razvozu organskih gnojil po vrstah živali in vrstah živinskih gnojil, v primeru presežka dušika na kmetiji. Sicer aplikacija sama izračunava podatke vendar lahko pride do problema pri prejemnikih živinskih gnojil, ker nismo povsem prepričani koliko dušika naj bi prejeli z živinskimi gnojili. Presežejo 140 kg na ha in so obvezne evidence, presežejo 170 kg N / ha in so v prekršku.
Matjaž Meglič
mtratnik
Prispevkov: 0
Pridružen: 26 Sep 2018, 11:51

Re: Vsebnost dušika v živinskih gnojilih

Odgovor Napisal/-a mtratnik »

Pri preračunih vsebnosti dušika v živinskih gnojilih se upoštevajo vrednosti iz Uredbe o varstvu voda pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov (Uradni list RS, št. 113/09, 5/13, 22/15 in 12/17).

Preglednica 1 iz Priloge 1 omenjene uredbe definira letne količine dušika v živinskih gnojilih, ki ga prispevajo posamezne vrste in kategorije rejnih žvali. Te vrednosti se uporabljajo pri izračunih obremenitve KMG z nitrati iz živinskih gnojil na podlagi staleža živali na KMG.

Preglednica 2 iz Priloge 1 omenjene uredbe pa definira vsebnost dušika v živinskih gnojilih po posameznih vrstah rejnih živali in vrstah gnojila. Te vrednosti dušika v kg N/m3, glede na vrsto gnojila in vrsto rejnih živali, se upoštevajo pri preračunih količin dušika, ki jih določeno KMG prejme/odda na podlagi Obrazca za oddajo in prejem živinskih gnojil, digestata ali komposta (obrazec je Priloga 3 zgoraj navedene uredbe).

Ob upoštevanju obremenitve z dušikom iz živinskih gnojil na podlagi staleža in ob upoštevanju morebitnega prejema ali oddaje živinskih gnojil se izračuna letna obremenitev z dušikom iz živinskih gnojil, ki ne sme presegati 170 kg N/ha kmetijskih zemljišč v uporabi, na ravni kmetijskega gospodarstva.
Odgovori

Vrni se na “SPLOŠNA VPRAŠANJA GLEDE ZBIRNE VLOGE (2015-2020)”