Kako pravilno izrisati GERK na izkrčenem gozdu?

Moderatorji: llipovsekmtratnik

Odgovori
jdemsar
Prispevkov: 0
Pridružen: 10 Feb 2009, 13:54

Kako pravilno izrisati GERK na izkrčenem gozdu?

Odgovor Napisal/-a jdemsar »

Nosilci KMG zaradi različnih odstopanj pri meritvah kontrolorjev velikokrat sprašujejo, kje bi lahko zaprosili za uradno meritev GERK?

Posebej problematični so primeri, ko kmet skrči gozd in uredi novo kmetijsko zemljišče. Zadeva se velikokrat nahaja v nagibu, zato kmet še dodatno nima občutka kako bi to izgledalo na karti ortofoto posnetkov. Lahko se izmeri površina, zapleta pa se pri vrisu nove površine na UE in seveda verjetno posledično kasneje tudi pri kontroli.
Podobni problemi se pojavljajo tudi pri čiščenju zarasti, ko se povečujejo površine.

Prosimo vas za nasvet, kako oz. na koga se lahko kmetje obrnejo, da bo GERK pravilno vrisan, tako da ne bo težav ob meritvah kontrolorjev ARSKTRP.

Hvala za odgovor,
Matjaž in Jernej
llipovsek
Prispevkov: 0
Pridružen: 19 Jan 2009, 10:25

Re: Kako pravilno izrisati GERK na izkrčenem gozdu?

Odgovor Napisal/-a llipovsek »

Na upravno enoto se lahko prinese običajno poligonsko shape datoteko (.shp) meritve, ki jo lahko uporabimo za natančen vris zemljišča.
Nosilci KMG se lahko obrnejo na geodetska podjetja, ki izvajajo meritve, pri čemer pa svetujemo predhodno pridobiti več ponudb. Pri povpraševanju za ceno meritve 1ha kmetijskega zemljišča nepravilne oblike in s posredovanjem datoteke z meritvijo v obliki .shp, so ponudniki ponudili ceno od 50 - 200 EUR nekateri z vključeno kilometrino, nekateri brez. Priporočamo iskanje na spletu preko strani, ki ponudijo več ponudnikov, ki jih lahko kontaktirate ( npr.: www.primerjam.si/‎ , www.izberem.si/Geodetska-Dela,... )
ARSKTRP
Odgovori

Vrni se na “RKG (2015-2020)”