Delna krčitev orehovega nasada in pravilna registracija

Moderatorji: llipovsekmtratnik

Odgovori
mzupancic
Prispevkov: 0
Pridružen: 18 Feb 2009, 10:54

Delna krčitev orehovega nasada in pravilna registracija

Odgovor Napisal/-a mzupancic »

Pozdravljeni !

Prosil bi vas za odgovor na sledeče vprašanje.

Kmet ima na površini registriran IS nasad orehov, saj odgovarja vsem kriterijem, ki so podani v Pravilniku o registru KMG (sadilna razdalja, sajenje v vrste, strojna obdelava, ...). V zadnjih dveh letih pa je pri orehih po dveh zaporednih pozebah opažati, da se določena drevesa ne morejo več obnoviti ampak se pri njih prične proces odmiranja. In ravno to se je pri tem kmetu zgodilo, poleg tega pa je pred 20 leti nasadil sorto, ki je zelo občutljiva na bolezni in škodljivce, zato bi želel določena drevesa odstraniti zaradi ne rodnosti določena pa tudi zaradi fiziološke izčrpanosti in posledice sušenja.
Ker je kmet v ukrepu EK ne bi želel izgubiti plačil za ta nasad. Po preverjanju zahtev za izplačilo sredstev je pomembna le gostota dreves in tudi po posegu in odstranitvi določenih dreves v nasadu bo gostota še vedno nad 100 dreves/ha. Me pa skrbi sledeče dejstvo. Z odstranitvijo 6 dreves v vrsti nastane večja vrzel, poleg tega pa bodo na določenih delih nasada z odstranitvijo manj dreves nastale še dodatne manjše vrzeli. Nasad je sajen na sadilno razdaljo 8x8 m kar pomeni pri 6 drevesih 384 m2 vrzeli v nasadu. Kaj v tem primeru lahko stori kmet, da zadrži plačila in da ima tudi glede GERK-ov urejeno in da pri možnih kontrolah na terenu ne bo imel težav oziroma ugotovljenih kršitev zaradi neupravičene rabe. V pravilniku o registru KMG je navedeno da se vse površine z drugo kmetijsko rabo, ki so večje ali enake od 100m2 izloči iz nasada. Se pravi če si prav razlagam, bi potem moral po krčitvi na upravni enoti izrisati te površine iz nasada, kot druga kmetijska raba in ostala bi zmanjšana površina IS? Ali pa pusti nasad še vedno zarisan takšen kot je po površini, v registru pa popravi število dreves, saj je v Pravilniku o registru KMG zapisano da je pri lupinarjih lahko sadilna razdalja tudi večja od 10 m in ni zgornje omejitve, se pravi se je pri krčitvi dreves v eni vrsti povečala pač sadilna razdalja med še obstoječimi drevesi in zadeva ostane takšna kot je, le z manjšo gostoto in nekoliko večjo povprečno sadilno razdaljo med drevesi ?
Prosim vas za čim prejšnji odgovor, saj bodo v nasadu ukrepali na osnovi odgovora in seveda vse uredili v skladu s tem.
Lep pozdrav in hvala za odgovor !
Mitja Zupančič
llipovsek
Prispevkov: 0
Pridružen: 19 Jan 2009, 10:25

Re: Delna krčitev orehovega nasada in pravilna registracija

Odgovor Napisal/-a llipovsek »

V trajnem nasadu je propadlo nekaj dreves, število dreves je še vedno več kot 100 na ha, kar ustreza pravilu za intenzivni sadovnjak.
Čeprav manjka nekaj dreves, nezasajenih površin - verzeli ni potrebno izločati iz sadovnjaka kot površine z drugo vrsto rabe. Spremembe v sadilnem materialu je potrebno javiti v RKG.
ARSKTRP
Odgovori

Vrni se na “RKG (2015-2020)”