Analiza tal - organska snov - pomen?

Moderatorji: llipovsek, mtratnik

Analiza tal - organska snov - pomen?

OdgovorNapisal/-a jdemsar » 14 nov 2014, 14:32

Navodila MKGP predpisujejo pri analizi tal za njive tudi analizo na organsko snov. Do sedaj je bilo to zahtevano samo pri integrirani pridelavi. Kot je bilo na predstavitvi KOPOP v svojem predavanju g. Verbič prikazal, je bilo pri analizi vzorcev tal na vsebnost organske snovi ugotovljeno, da je vsebnost organske snovi med 3 in 4,5 %. Po podatkih iz Smernic za strokovno utemeljeno gnojenje spadajo taka tla med humozna oz. močno humozna tla. Iz tega lahko razberemo, da pomanjkanja organske snovi v tleh na splošno ni. Samo gnojenje z organskim gnojili pa tudi zelo počasi spreminja vsebnost organske snovi.
Zato ne vem, s kakšnim namenom je potrebno analizirati tla tudi na organsko snov. Gnojenje z organskimi gnojili je omejeno že s količino dušika na površino.
Kmetije, ki niso bile vključene v integrirano pridelavo, morajo sedaj dodatno dati v analizo vzorce samo zaradi organske snovi, če so sicer njihove analize tal še veljavne. Ali je analiza na organsko snov za njive obvezna?

Hvala za odgovor.
Jernej
jdemsar
 
Prispevkov: 0
Pridružen: 10 feb 2009, 13:54

Re: Analiza tal - organska snov - pomen?

OdgovorNapisal/-a tsilaj » 10 feb 2015, 12:13

Analizo tal in gnojilni načrt je treba izdelati za vse GERK-e, na katerih se bodo uporabljala mineralna gnojila. Če se bodo uporabljala le živinska gnojila, je treba voditi »Evidenco o razvozu živinskih in mineralnih gnojil«, analiza tal in gnojilni načrt pa nista potrebna. Analiza tal se mora izdelati za naslednje parametre: P, K in organska snov. Za trajno travinje analiza tal na organsko snov ni potrebna. Gnojilni načrt je lahko petletni, če vključuje vse kmetijske rastline za obdobje veljavnosti tega načrta.

Obstoječe analize tal, ki so še veljavne, morajo vsebovati vse zgoraj navedene zahtevane podatke. V nasprotnem primeru jih je treba dopolniti z manjkajočimi podatki. Če gre za manjkajočo navedbo GERK-ov, za katere je analiza tal izdelana, ali pa analiza tal ne vključuje zahtevanih parametrov, jo je treba ustrezno dopolniti.
tsilaj
 


Vrni se na KOPOP - kmetijsko-okoljsko-podnebna plačila (2015-2020)

Kdo je online

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov registriranih in 1 gost