Spravilo mrve s travinja-območje izvajanja celotna SLO

Moderatorji: llipovsek, mtratnik

Spravilo mrve s travinja-območje izvajanja celotna SLO

OdgovorNapisal/-a jdemsar » 14 nov 2014, 15:08

Zahtevi NTR9 in TRZ4 (spravilo mrve s travinja) sta praktično enaki. Plačilo je zelo različno, naravovarstvena zahteva je plačana 100 %, travniška pa 40%. Vprašanje pa je naslednje: pri obeh zahtevah je območje izvajanja »celotna Slovenija«.

Ali to pomeni, da se v NTR9 vključijo lahko katerekoli travnate površine v Slovniji (ne glede na to ali gre za Natura območje oz. kaj podobnega). Enako vprašanje velja za zahtevi NTR10 in TRZ5 (Za GERK-e, ki so večji od 1 ha v tekočem letu na travniku površina strnjenega nepokošenega pasu, ki se pokosi naslednje leto, znaša 5 do 10% površine travnika).

Hvala za odgovor.
Jernej
jdemsar
 
Prispevkov: 0
Pridružen: 10 feb 2009, 13:54

Re: Spravilo mrve s travinja-območje izvajanja celotna SLO

OdgovorNapisal/-a tsilaj » 10 feb 2015, 12:39

V skladu s tretjim predlogom PRP 2014-2020, ki je bil uradno posredovan Komisiji dne 21.1.2015, so se te zahteve preimenovale in tudi preoblikovale. Plačilo za zahtevo, ki se nanaša na spravilo mrve s travinja, na naravovarstvenih območjih predstavlja 100% plačila izračunanega po modelnih kalkulacijah, na ostalih območjih Slovenije pa 60%.

Zahteva »Spravilo mrve s travinja« je na naravovarstvenih območjih vključena v 2 operaciji, in sicer: Posebni traviščni habitati (zahteva »HAB_MRVA: Spravilo mrve s travinja«) in Traviščni habitati metuljev (zahteva »MET_MRVA: Spravilo mrve s travinja«), v okviru katerih se izvaja na ekološko pomembnih območjih posebnih traviščnih habitatov in traviščnih habitatov metuljev. Taka zahteva je vključena tudi v operaciji Trajno travinje I (zahteva »TRZ_I_MRVA: Spravilo mrve s travinja«) in Trajno travinje II (»TRZ_II_MRVA: Spravilo mrve s travinja«), izvaja pa se na območju celotne Slovenije.

Da se zahteva izvaja na območju celotne Slovenije pomeni, da se kot zahteva TRZ_I_MRVA ali TRZ_II_MRVA lahko izvaja tudi na naravovarstvenih območjih, če se KMG, ki ima površine na teh območjih, z najmanj 20% površin trajnega travinja vključi v eno izmed operacij Posebni traviščni habitati ali Traviščni habitati metuljev ali Habitati ptic vlažnih ekstenzivnih travnikov ali Steljniki.
tsilaj
 


Vrni se na KOPOP - kmetijsko-okoljsko-podnebna plačila (2015-2020)

Kdo je online

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov registriranih in 1 gost