Shema NTR-kdaj se lahko izvaja na manj kot 20% površin?

Moderatorji: llipovsek, mtratnik

Shema NTR-kdaj se lahko izvaja na manj kot 20% površin?

OdgovorNapisal/-a jdemsar » 14 nov 2014, 15:09

Diapozitiv 26: »Če se upravičenci vključijo le v izvajanje sheme NTR, morajo to shemo izvajati na najmanj 20% površin trajnega travinja znotraj ekološko pomembnih območjih posebnih traviščnih habitatov, traviščnih habitatov metuljev in steljnikov ter osrednjih območjih pojavljanja ptic vlažnih ekstenzivnih travnikov. Če teh 20% znaša manj kot 0,3 ha, morajo upravičenci obveznost izvajati na vsaj 0,3 ha«.

Ali iz tega lahko povzamemo, da če se kmet vključi še v kakšno drugo shemo (npr. POZ, SAD, TRZ…), lahko zahtevo izpolnjuje na manj kot 20 % svojih zemljišč, vključiti pa mora najmanj 0,3 ha površine (kot za vsako drugo zahtevo). Obveza 20% pa velja le, če izvaja le shemo NTR. Enako velja za zahteve iz sheme VOD.

Hvala za odgovor.
Jernej
jdemsar
 
Prispevkov: 0
Pridružen: 10 feb 2009, 13:54

Re: Shema NTR-kdaj se lahko izvaja na manj kot 20% površin?

OdgovorNapisal/-a tsilaj » 10 feb 2015, 12:42

V skladu s tretjim predlogom PRP 2014-2020, ki je bil uradno posredovan Komisiji dne 21.1.2015, so se sheme preoblikovale v operacije. Navedena shema NTR se je preoblikovala v 4 naravovarstvene operacije, in sicer: Posebni traviščni habitati, Traviščni habitati metuljev, Habitati ptic vlažnih ekstenzivnih travnikov in Steljniki.

Ne glede na to, ali se kmet vključi še v kakšno drugo operacijo (POZ, SAD, …), mora v odvisnosti od območja posamezno naravovarstveno operacijo izvajati na najmanj 20% površin trajnega travinja znotraj zadevnega območja. Če teh 20% znaša manj kot 0,3 ha, mora to obveznost izvajati na najmanj 0,3 ha trajnega travinja znotraj tega območja. To pomeni, da mora operacijo izvajati na najmanj 0,3 ha površin trajnega travinja znotraj območja, ne glede na to, če ti 0,3 ha predstavljajo manj kot 20%.

Upravičenci, katerih površine ležijo na ekološko pomembnih območjih posebnih traviščnih habitatov, traviščnih habitatov metuljev in steljnikov ter območjih pojavljanja ptic vlažnih ekstenzivnih travnikov, se lahko vključijo v operacijo Trajno travinje I in Trajno travinje II, če se istočasno vključijo tudi v izvajanje vsaj ene izmed naravovarstvenih operacij: ali Posebni traviščni habitati, ali Traviščni habitati metuljev, ali Steljniki, ali Habitati ptic vlažnih ekstenzivnih travnikov z najmanj 20% površin trajnega travinja, ki ležijo znotraj prej omenjenih ekološko pomembnih območjih. Tudi v tem primeru velja, da če teh 20% znaša manj kot 0,3 ha, je treba to obveznost izvajati na najmanj 0,3 ha trajnega travinja znotraj tega območja.

Za vse zahteve velja pravilo, da je najmanjša površina kmetijske parcele za izvajanje posamezne zahteve v okviru operacij ukrepa KOPOP 0,1 ha, na KMG pa mora biti v posamezno zahtevo vključenih najmanj 0,3 ha kmetijskih površin, razen če za posamezne operacije ni drugače določeno.
tsilaj
 


Vrni se na KOPOP - kmetijsko-okoljsko-podnebna plačila (2015-2020)

Kdo je online

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov registriranih in 1 gost