viški organskih gnojil na kmetiji

Moderatorji: llipovsek, mtratnik

viški organskih gnojil na kmetiji

OdgovorNapisal/-a sgoltnik » 17 nov 2014, 14:43

Ali se kmetija, ki proizvaja viške organskih gnojil (ima obremenitev kmetijskih površin nad 170 kg/ha N) lahko vključi v ukrep KOPOP?
Viške organskih gnojil oddaja z B1 obrazcem.

Kakšna je maksimalna obremenitev kmetijskih površin z N na kmetijah, vključenih v ukrep KOPOP?

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Štefka
sgoltnik
 
Prispevkov: 0
Pridružen: 18 feb 2009, 10:19

Re: viški organskih gnojil na kmetiji

OdgovorNapisal/-a tsilaj » 10 feb 2015, 13:10

Kmetija, ki proizvaja viške organskih gnojil lahko vstopi v ukrep KOPOP in viške odda na podlagi obrazca B1.

Skupni letni vnos dušika pri gnojenju posameznih vrst kmetijskih rastlin ne sme presegati predpisanih mejnih vrednosti, ki so navedene v preglednici 4 iz priloge 1 Uredbe o varstvu voda pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov (Uradni list RS. št. 113/09 in 5/13).

Mejna vrednost vnosa dušika v tla je količina dušika, ki se za posamezno kmetijsko rastlino lahko vnese v tla v obliki mineralnih in organskih gnojil ter pri namakanju rastlin v času od priprave tal za setev do spravila pridelka, pri trajnih nasadih in travnikih pa v obdobju enega koledarskega leta.

Mejne vrednosti vnosa dušika v tla predstavljajo količino dušika, ki se ga za posamezne rastline z upoštevanjem pričakovanih pridelkov lahko vnese v tla v času, določenem v 17. točki 2. člena te uredbe (to je v času od priprave tal za setev do spravila pridelka, pri trajnih nasadih in travnikih pa v obdobju enega koledarskega leta). Če se pričakuje manjši pridelek od pričakovanega, je treba odmerke dušika zmanjšati skladno s potrebami rastlin po dušiku. Če se pričakuje večji pridelek od pričakovanega, je treba izdelati gnojili načrt. Gnojilni načrt za gnojenje z dušikom mora vsebovati izračun potreb po gnojenju z dušikom glede na večji pričakovani pridelek in načrt gnojenja, ki mora vsebovati čas, količino ter vrsto gnojila, ki vsebuje dušik. Podrobnejša navodila za izdelavo gnojilnega načrta so opisana v Smernicah za strokovno utemeljeno gnojenje, ki so objavljena na spletni strani ministrstva, pristojnega za kmetijstvo. V 10. členu omenjene uredbe pa je določeno, da je potrebno na strmih zemljiščih, kjer obstaja nevarnost odtekanja tekočih organskih gnojil v površinske vode, odmerke tekočih organskih gnojil razdeliti v več delov tako, da posamezni odmerek ne presega 80 kg N/ha.
tsilaj
 


Vrni se na KOPOP - kmetijsko-okoljsko-podnebna plačila (2015-2020)

Kdo je online

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov registriranih in 1 gost