Kako v primeru, če analiza tal nima parametra o org. snovi?

Moderatorji: llipovsek, mtratnik

Kako v primeru, če analiza tal nima parametra o org. snovi?

OdgovorNapisal/-a jdemsar » 18 nov 2014, 09:02

V navodilih o izvajanju KOPOP, ki smo jih prejeli v septembru 2014 je bilo med drugim navedeno:

"Analiza tal se mora izdelati za vsaj naslednje parametre: P, K, pH in organska snov. Za travinje analiza tal na organsko snov ni potrebna.
Obstoječe analize tal, ki so še veljavne, morajo vsebovati vse zgoraj navedene zahtevane podatke. V nasprotnem primeru jih je potrebno dopolniti z manjkajočimi podatki. Če gre za manjkajočo navedbo GERK-ov na v letu 2015 še veljavni analizi tal, podatke vpiše in s podpisom ter žigom potrdi Javna služba kmetijskega svetovanja (kmetijska svetovalna služba). Če še veljavna analiza tal ne vključuje vseh zahtevanih parametrov, je potrebno narediti novo analizo tal, ki bo vsebovala vse zahtevane parametre, in bo iz nje razvidno za katere GERK-e je izdelana oziroma na katere GERK-e se nanaša."

Zanima nas kaj je potrebno narediti v primerih, ko je analiza tal še veljavna in je bila narejena za P, K in ph, manjka pa podatke o organski snovi:
a) če ima kmet ali laboratorij shranjen vzorec tal na katerem je bila narejena analiza, se lahko naredi dodatna analiza na organsko snov in se izvid dopolni,
b) če ni shranjenega starega vzorca tal, se lahko vzame nov vzorec tal, na katerem se naredi le analiza na organsko snov in se izvid dopolni,
c) potrebno je vzeti nov vzorec tal in narediti celotno analizo tal za P, K, ph in organsko snov.

Prosimo za opredelitev kateri odgovori so pravilni.

Hvala za odgovor.
Jernej
jdemsar
 
Prispevkov: 0
Pridružen: 10 feb 2009, 13:54

Re: Kako v primeru, če analiza tal nima parametra o org. sno

OdgovorNapisal/-a tsilaj » 10 feb 2015, 13:13

a) Če ima kmet ali laboratorij shranjen vzorec tal, za katerega je bila izdelana analiza, se lahko naredi dodatna analiza na organsko snov in se izvid dopolni.

b) Če ni shranjenega starega vzorca tal, se vzame nov vzorec tal in izdela nova analiza tal za zahtevane parametre, to je za P, K in organsko snov.

c) Če ni shranjenega vzorca tal, ki je bil podlaga za sicer še veljavno analizo tal, je treba vzeti nov vzorec tal in izdelati novo analizo tal za zahtevane parametre, to je za P, K in organsko snov. Analize tal na pH ni potrebno izdelati, ker se je zahteva, ki se je nanašala na apnenje črtala.
tsilaj
 


Vrni se na KOPOP - kmetijsko-okoljsko-podnebna plačila (2015-2020)

Kdo je online

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov registriranih in 1 gost