planinska paša

Moderatorji: llipovsek, mtratnik

planinska paša

OdgovorNapisal/-a sgoltnik » 05 dec 2014, 12:20

Eden izmed pogojev za registarcijo planine je 5 ha zemljišč (planinskega pašnika). Ali pomeni mejo 5 ha velikost GERK-ov ali NUP-ov?

Pri ukrepu KOPOP je za zahtevo KRA 7 pogoj 1 pastir na 50 GVŽ. Na eni planini imajo stalnega pastirja, njemu pa pri paši pomagajo kmetje-pašni upravičenci, ki se tedensko menjavajo. Na planini se prepase več kot 50 GVŽ. Ali bo potrebno za zahtevo KRA 7 imeti sklenjene pogodbe za pastirja z vsemi kmeti, ki se tedensko menjavajo pri varovanju živine na planini in vršijo vlogo pastirja?

Lp
Štefka Goltnik
sgoltnik
 
Prispevkov: 0
Pridružen: 18 feb 2009, 10:19

Re: planinska paša

OdgovorNapisal/-a tsilaj » 10 feb 2015, 13:20

Meja velikost 5 ha se nanaša na NUP.

V skladu s tretjim predlogom PRP 2014-2020, ki je bil uradno posredovan Komisiji dne 21.1.2015, se je zahteva KRA7 spremenila tako, da se je preoblikovala v operacijo Planinska paša. Ta operacija se izvaja v dveh zahtevah, in sicer: »KRA_CRED: Paša po čredinkah na planini« in »KRA_PAST: Planinska paša s pastirjem«. V okviru zahteve KRA_PAST je določeno, da en pastir skrbi za največ 50 GVŽ. Če znaša število GVŽ na planini več kot 50 GVŽ, se za vse nadaljnje GVŽ zagotovi prisotnost dodatnega pastirja, a ne več kot en pastir za 50 GVŽ. Če na planini ni zagotovljen pastir za vsakih 50 GVŽ, se plačilo za pastirja določi le za sorazmerno površino planine po sledeči formuli:

(n)GVŽ x skupna površina planine / skupno število GVŽ,

kjer (n)GVŽ pomeni število GVŽ, za katerega je zagotovljen pastir.

Sicer pa sprememb glede na dosedanji podukrep planinska paša iz PRP 2007-2013 ni. Tudi do sedaj se je lahko vloga pastirja delila med kmete, ki se izmenjujejo pri paši na planini. Mora pa biti to menjavanje ustrezno evidentirano. V okviru zahteve KRA_PAST mora upravičenec podati izjavo o številu pastirjev na planini, ki vsebuje podatke o številu stalno prisotnih pastirjev na planini in obdobju prisotnosti pastirja ali pastirjev na planini.
tsilaj
 


Vrni se na KOPOP - kmetijsko-okoljsko-podnebna plačila (2015-2020)

Kdo je online

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov registriranih in 1 gost