Kako v praksi izvesti zahtevo NMIN analizo tal ?

Moderatorji: llipovsek, mtratnik

Kako v praksi izvesti zahtevo NMIN analizo tal ?

OdgovorNapisal/-a ipuklavec » 18 dec 2014, 10:00

Če kmetija vstopi v operacijo Poljedelstvo in zelenjadarstvo mora izvajati dve obvezni zahtevi. Druga obvezna zahteva je POZ_NMIN: Nmin analiza tal. V obrazložitvi zahteve je opisano, da Nmin analiza pomeni izvajanje hitrih talnih testov na vsebnost mineraliziranega dušika v tleh neposredno pred dognojevanjem, saj je ta za določitev obroka dušika v praksi dovolj natančen.

Pri tej zahtevi se pojavlja niz vprašanj, kako zahtevo uresničiti v praksi pri vseh kmetijskih rastlinah. Nmin analizo hitrih talnih testov tal smo v praksi uveljavili pri dognojevanju poljščin s presledno setvijo (koruza …) pri poljščinah s strno setvijo (žita …) smo izvajali za drugo dognojevanje hitre rastlinske nitratne teste in priporočali dognojevanje na podlagi dobljenih rezultatov rastlinskega testa.
Pri pšenici in drugih žitih (pravih žitih) v praksi kmetovalci izvedejo dve do tri dognojevanja in kako izvesti v praksi zahtevo Nmin analize v tem primeru ?
V nekaterih primerih pri osnovnem gnojenju pred setvijo pridelovalci poljščin dodajo dušično gnojilo UREA in ne opravljajo dognojevanja ali v tem primeru vzamejo vzorec tal za Nmin analizo pred gnojenjem z gnojilom UREA ali v tem primeru ni potrebna analiza Nmin, ker ne opravljajo dognojevanja.
Prav tako ni določena globina jemanja vzorca tal za Nmin analizo tal. V dosedanji praksi smo vzorec za Nmin analizo tal jemali do globine 0,3 m. Na kateri globini vzamemo vzorec za talno Nmin analizo tal ?
Posamezne poljščine imajo različne zahteve glede dognojevanja in nimamo določenih ciljnih vrednosti za N - min oziroma mejnih vrednosti pri kateri ne dognojujemo za posamezno kmetijsko rastlino.

Ali je v zahtevi možno samo izvajanje talnih testov ali tudi izvajanje listnih testov, ter na kateri globini ?
ipuklavec
 
Prispevkov: 0
Pridružen: 17 feb 2009, 16:07

Re: Kako v praksi izvesti zahtevo NMIN analizo tal ?

OdgovorNapisal/-a tsilaj » 10 feb 2015, 13:30

V skladu s tretjim predlogom PRP 2014-2020, ki je bil uradno posredovan Komisiji dne 21.1.2015, se v okviru zahteve POZ_NMIN podpora namenja le izvajanju hitrih talnih testov. Še vedno se lahko izvajajo tudi hitri rastlinski testi, vendar do plačila iz naslova ukrepa KOPOP niso upravičeni.

Za izvajanje zahteve POZ_NMIN bodo pripravljena tehnološka navodila.
tsilaj
 


Vrni se na KOPOP - kmetijsko-okoljsko-podnebna plačila (2015-2020)

Kdo je online

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov registriranih in 1 gost

cron