Vključenost v EK_SEME- zmajšanje površine ?

Moderatorji: llipovsek, mtratnik

Vključenost v EK_SEME- zmajšanje površine ?

OdgovorNapisal/-a apozenel » 27 nov 2017, 13:02

Ekološka kmetija je vključena v EK_SEME- v ekološko pridelavo semenskega materiala kmetijskih rastlin že od leta 2015 (3 leta). Vsako leto so površino semenskih žit povečevali, za naprej pa bi radi pridelavo za seme opustili, ker ne zmorejo več toliko dela.
Ali lahko vključenost v EK_ SEME opustijo po 3 letih, brez vračila dosedaj pridobljenih sredstev za ta ukrep ? Če ne, za koliko % lahko največ zmanjšajo pridelavo, da jim ne bo treba vračati sredstev iz tega ukrepa?
Kmetija bo sicer še naprej ekološko kmetovala na svojih njivah.

Anka Poženel
apozenel
 
Prispevkov: 0
Pridružen: 18 feb 2009, 13:28

Re: Vključenost v EK_SEME- zmajšanje površine ?

OdgovorNapisal/-a tsilaj » 27 nov 2017, 14:26

127. člen uredbe, ki ureja ukrep EK, v prvem odstavku določa, da se lahko obseg površine, vključene v obveznost ukrepa EK, med leti spreminja za največ deset odstotkov glede na vstopno površino

132. člen iste uredbe pa v prvem odstavku določa, da mora upravičenec, ki uveljavlja plačilo za ekološko pridelavo semenskega materiala kmetijskih rastlin, to zahtevo izvajati najmanj pet let, vendar pa mu te zahteve ni treba izvajati na isti površini ves čas trajanja obveznosti.

Kmetija, ki se odloči za ekološko pridelavo semenskega materiala, mora to pridelavo ohranjati vsaj pet let. Hkrati pa celoten obseg obveznosti ukrepa EK ne sme zmanjšati za več kot 10 %.

Kmetija iz opisanega primera torej ekološke pridelave semenskega materiala ne sme opustiti, lahko pa jo zmanjša na minimalni obseg (1 ar) in na preostalih površinah uveljavlja plačilo za ukrep EK, s čimer izpolni oba pogoja - ohranitev ekološke pridelave semenskega materiala in nespremenjen obseg celotne obveznosti ukrepa EK.
tsilaj
 


Vrni se na EKOLOŠKO KMETOVANJE (2015-2020)

Kdo je online

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov registriranih in 1 gost

cron