Zmanjšanje površin-prevzem obveznosti

Moderatorji: llipovsek, mtratnik

Zmanjšanje površin-prevzem obveznosti

OdgovorNapisal/-a burjapetra » 05 mar 2018, 07:02

Pozdravljeni,

Kmet A bo opustil del površin vključenih v ekološko kmetovanje, kar predstavlja več kot 20 % vstopnih površin v letu 2015. Te površine in s tem tudi obveznost, bo prevzel kmet B. Ali to za kmeta A pomeni zmanjšanje površin (zmanjšanje plačil), kaj to pomeni za kmeta B (se obveže v novo 5-letno obveznost, ali le do konca programskega obdobja)?
Hvala za odgovor.
burjapetra
 
Prispevkov: 0
Pridružen: 05 jun 2017, 06:18

Re: Zmanjšanje površin-prevzem obveznosti

OdgovorNapisal/-a tsilaj » 05 mar 2018, 12:28

Če kmet A preda obveznost in jo kmet B prevzame, to pomeni:

- za kmeta A: nima neupravičenga zmanjašanja, njegova obveznost se zmanjša v obsegu predanih površin

- za kmeta B: odvisno od obveznosti, ki jo je že imel.
- če prej ni bil v ukrepu EK in za ukrep uveljavlja le površine, ki jih je prevzel, nadaljuje obveznost kmeta A - torej če je kmet A vstopil v ukrep EK v letu 2015, ima kmet B še dve leti obveznosti;
- če je že bil v ukrepu EK, se te površine pripišejo njegovi obveznosti (nadaljuje s svojo obveznostjo). Vstopno leto je leto, začetka obveznosti kmeta B.
- če prej ni bil v ukrepu EK in za ukrep uveljavlja poleg prevzetih površin še površine, ki do sedaj niso bile v ukrep EK, je obveznost odvisna od obsega teh površin. Če recimo od kmeta A prevzame 5 ha obveznosti in doda še na novo 3 ha k zahtevku EK, gre za povečanje, ki presega 20 %, kar se obravnava kot nov vstop in nova petletna obveznost.

Pozorni morate biti na to, da se obveznost ne prenese samodejno, ampak mora kmet A izpolniti obrazec "Zmanjšanje ali prenos površin, vključenih v ukrep KOPOP oziroma EK v prednodnem letu, za leto 2018", katerega morata podpisati oba, tako kmet A kot kmet B, in ga poslati na agencijo." Če agencija podpisanega obrazca ne prejme, za kmeta A to pomeni prekomerno zmanjšanje in vračilo sredstev, za kmeta B pa novo petletno obveznost.
tsilaj
 


Vrni se na EKOLOŠKO KMETOVANJE (2015-2020)

Kdo je online

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov registriranih in 1 gost