Kopitarji dokup

Moderatorji: llipovsek, mtratnik

Kopitarji dokup

OdgovorNapisal/-a barba » 29 jun 2018, 11:50

Pozdravljeni!

Zanima me kako je v ekološkem kmetijstvu urejen dokup kopitarjev, glede na to, da na trgu ni dovolj ponudbe za dokup iz ekoloških kmetij. Se lahko dokupi iz konvencionalnih kmetij? Se lahko kopitarja kupi iz športnega hleva, kjer MID sploh ni registrtiran? So potrebna kakšna dovoljenja, obrazci za nakup?

Hvala.

Lep pozdrav
barba
 
Prispevkov: 0
Pridružen: 21 maj 2010, 06:40

Re: Kopitarji dokup

OdgovorNapisal/-a tsilaj » 02 jul 2018, 09:38

Na podlagi 9. člena Uredbe 889/2008 je živali, ki niso bile ekološko vzrejene, dovoljeno privesti na kmetijsko gospodarstvo za vzrejene namene, samo če ni na voljo zadostnega števila vzrejenih živali.

Tretji odstavek 9. člena Uredbe Komisije (ES) št. 889/2008 določa, da, ko se čreda ali jata obnavlja, morajo biti neekološko vzrejeni odrasli samci in samice sesalcev, ki še niso kotile, naknadno rejeni v skladu s pravili za ekološko pridelavo. Poleg tega za število samic sesalcev velja letna omejitev največ 10% odraslih samic konj oziroma ena žival na leto za enote s staležem manj kakor 10 glav konj. V tem primeru izvajalec o dokupu le obvesti kontrolni organ, pri katerem je vključen v kontrolo.

Navedeni odstotek se lahko v skladu s četrtim odstavkom 9. člena Uredbe Komisije (ES) št. 889/2008 poveča do 40%, pod pogojem, da to predhodno odobri pristojni organ. V tem primeru izvajalec, ki želi pridobiti dovoljenje za izjemo od pravil ekološkega kmetovanja vloži vlogo na MKGP, na obrazcu za nakup neekološko vzrejenih živali (razen perutnine), ki je na spletni strani: http://www.mkgp.gov.si/si/delovna_podro ... ovoljenja/
tsilaj
 


Vrni se na EKOLOŠKO KMETOVANJE (2015-2020)

Kdo je online

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov registriranih in 1 gost