sprememba rabe površin v EK

Moderatorji: llipovsek, mtratnik

sprememba rabe površin v EK

OdgovorNapisal/-a mrozman » 04 okt 2018, 08:35

Kmetija je usmerjena v vinogradništvo in je vključena v EK s cca 5 ha vinograda (0,12 ha travnika ni vključenega v kontrolo, drugih površin nimajo). Danes ne redijo živali. Razmišljajo, da bi kompleks 3 ha vinograda izkrčili nasad, spremenili v travnik in gor pasli ovce.
1. V kolikor nabavijo certificirane živali - 12 kom odrasle drobnice z EK certifikatom (obtežba večja od 0,5 GVŽ travojedih živali/ha), nadaljujejo ukrep EK, dobijo nižje plačilo kot dosedaj, ker je plačilo za EK travnik nižje od EK vinograda, ni obdobja preusmeritve in ni nobenih sankcij.
2. V kolikor nabavijo živali iz konvencionalne reje - se to smatra kot preusmeritev (gre za novo panogo kmetijstva) ali kršitev in posledično tudi vrnitev že prejetih sredstev ??

Hvala in lp, Milena Rožman
mrozman
 
Prispevkov: 0
Pridružen: 17 feb 2009, 15:29

Re: sprememba rabe površin v EK

OdgovorNapisal/-a mtratnik » 16 okt 2018, 06:20

V kolikor bo na kmetiji prisotno trajno travinje z zahtevkom EK, je za plačilo trajnega travinja potrebno imeti tudi travojede živali, ki so vključene v kontrolo ekološke pridelave, pri čemer mora biti povprečna letna obtežba najmanj 0,2 GVŽ (ne 0,5 GVŽ) na ha trajnega travinja. Kmetija, ki ne redi lastnih travojedih živali, ki so vključene v kontrolo EK, ne more pridobiti plačila za EK travinje.

V skladu s prvim odstavkom 47. člena Uredbe 1305/2013/EU se lahko obseg površine, vključene v obveznost EK, med leti spreminja za največ deset odstotkov glede na vstopno površino. V konkretnem primeru torej ni pomembno ali gre za vinograd ali trajno travinje. O preusmeritvi ne moremo govoriti, saj ima površina že status EK in ne more ponovno pridobiti plačil za PEK.

9. člen Uredbe Komisije (ES) št. 889/2008 pravi, da je živali, ki niso bile ekološko vzrejene, dovoljeno privesti na kmetijsko gospodarstvo za vzrejene namene, samo če ni na voljo zadostnega števila vzrejenih živali. Za natančnejše informacije predlagamo, da se stranka obrne na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in sicer na elektorski naslov kristjan.vrečko@gov.si, kjer bo stranka dobila točen odgovor pod kakšni pogoji in koliko neekoloških živali lahko pripelje na kmetijsko gospodarstvo.
mtratnik
 
Prispevkov: 0
Pridružen: 26 sep 2018, 11:51


Vrni se na EKOLOŠKO KMETOVANJE (2015-2020)

Kdo je online

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov registriranih in 1 gost