Vključitev novih površin iz ukrepa EK DA ali NE ?

Moderatorji: llipovsek, mtratnik

Vključitev novih površin iz ukrepa EK DA ali NE ?

OdgovorNapisal/-a mkos » 11 jul 2019, 07:54

Kmetija izvaja ukrep EK na 3,61 ha intenzivnega orehovega nasada, je v preusmeritvi. Možnost ima kupiti cca 0,9 ha star orehov nasad, na njem je okoli 100 dreves, najrazličnejših sort orehov starih 25-30 let, ki je v RKG vpisan kot travniški sadovnjak ? Ali mora kmetija nov nasad vključiti v EK kmetovanje ? Ali lahko kmetuje ločeno, na 3,61 izvaja ukrep EK, na novih površinah ukrep EK ne izvaja ?
lp Marta Kos
mkos
 
Prispevkov: 0
Pridružen: 18 feb 2009, 08:26

Re: Vključitev novih površin iz ukrepa EK DA ali NE ?

OdgovorNapisal/-a mtratnik » 15 jul 2019, 12:29

Vložitev zahtevka EK v okviru zbirne vloge ni obvezna. Tu je potrebno upoštevati skupno površino (obveznost EK), s katero je KMG vključen v ukrep EK in se v času trajanja obveznosti lahko zmanjša za največ 10 % glede na vstopno površino. KMG mora sicer v zbirno vlogo vključiti vse površine, ni pa nujno da na vseh površinah poda zahtevek EK.

Glede spoštovanja pravil ekološkega kmetovanja, kontrolo izvajajo pooblaščene organizacije za kontrolo in certificiranje ekološke pridelave oziroma predelave. Skladno z 11. členom Uredbe Sveta (ES) št. 834/2007, mora biti upravljanje celotnega gospodarstva skladno z zahtevami, ki veljajo za ekološko pridelavo. Izjema je lahko kmetijsko gospodarstvo razdeljeno na jasno ločene enote, pri čemer se vse enote ne upravljajo v skladu s pravili ekološke pridelave. Pri rastlinah gre pri tem za različne sorte, ki se jih lahko med seboj razlikuje.

Če se za ekološko pridelavo ne uporabljajo vse enote kmetijskega gospodarstva, izvajalec poskrbi, da so zemlja, živali in proizvodi, ki se uporabljajo za ekološko pridelavo ali prihajajo iz ekoloških enot, ločeni od tistih, ki se uporabljajo za neekološko pridelavo ali prihajajo iz neekoloških enot, in vodi ustrezno evidenco, iz katere je razvidna ločitev.

V kolikor želi izvajalec pridobiti dovoljenje za izjemo od pravil ekološkega kmetovanja, mora postopati v skladu s 4. členom Pravilnika o ekološki pridelavi in predelavi kmetijskih pridelkov oziroma živil (Uradni list RS, št. 72/18 in 17/19 – popr.) in na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano vložiti vlogo, za odobritev takšne izjeme.

Glede na to, da gre v vašem primeru za isto rastlinsko vrsto (oreh), je odobritev takšne izjeme manj verjetna.
mtratnik
 
Prispevkov: 0
Pridružen: 26 sep 2018, 11:51


Vrni se na EKOLOŠKO KMETOVANJE (2015-2020)

Kdo je online

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov registriranih in 1 gost

cron