GERK umik

Moderatorji: llipovsekmtratnik

Odgovori
micka

GERK umik

Odgovor Napisal/-a micka »

Stranka bo v v letu 2020 oddala zahtevek za 20ha za ukrep ekološko kmetovanje. 20ha je tudi vstopna površina KMGja za ta ukrep. Med letom bo najverjetneje (ni še sigurno) določen travnik v velikosti 1ha izgubila zaradi spremembe lastništva parcele. Kako postopati, če bo novi lastnik po uradni dolžnosti zahteval izbris GERK med letom? Ali mora stranka najprej it naredit umik zahtevkov na KSS za ta GERK, ali mora na UE najprej izbris GERKa nato oddat popravek/umik na KSS?
Verjetno sankcij ni za pričakovati, ker je površina manjša od 10% vstopne, ampak zgolj za ta GERK 1ha, na katerem bo umik ne bo deležen sredstev/izplačila ukrepa?
Hvala za pojasnila.
mtratnik
Prispevkov: 0
Pridružen: 26 Sep 2018, 11:51

Re: GERK umik

Odgovor Napisal/-a mtratnik »

V kolikor bi med letom prišlo do spremembe lastništva, lastnik pa bi zahteval takojšen izbris GERKa, je to treba storiti tako, da se na upravni enoti izvede izbris GERKa iz vašega KMG, nato pa se z dopolnitvijo zbirne vloge GERK umakne še iz zbirne vloge. Obseg površine, vključene v obveznost se med leti lahko spreminja za največ 10 % glede na vstopno površino - tako kot ste navedli, v tem primeru dodatnih sankcij ni.

V kolikor pa vi ne bi želeli umakniti GERKa in bi novi lastnik to zahteval po uradni dolžnosti, bi upravna enota (v skadu s Pravilnikom o RKG) izvedla postopek ugotavljanja pravice do uporabe spornega zemljišča in z odločbo odločila o zadevi (izbrisu GERKov). Odločba bi bila po pravnomočnosti posredovana na ARSKTRP, kjer bi jo obravnavali in vas pozvali k umiku spornih GERKov in zahtevkov.
Odgovori

Vrni se na “EKOLOŠKO KMETOVANJE (2015-2020)”