predvideni začetek paše na planini

Moderatorji: llipovsekmtratnik

Odgovori
ezupan
Prispevkov: 0
Pridružen: 24 Feb 2010, 09:25

predvideni začetek paše na planini

Odgovor Napisal/-a ezupan »

Na izobraževanjih je bilo povedano, da mora biti začetek paše pri posamezni živali točen, PREDVIDENI začetek paše na planini pa že kot samo ime pove samo predvideni in ga v primeru spremembe ni potrebno popravljati (saj bo začetek paše na planini razviden iz CRG).

Primer:
- 25.4. - je kmet začel pasti na svojih površinah
- 5.5. - je vnesel ZV in se tudi takrat odločil da uveljavlja DŽ
- 9.5. - narejena koprološka analiza (zato je DŽ uveljavljal šele z datumom 23.5. (po preteku 14 dni)
- 15. 5. - začetek paše na planini
- 23. 5. - začetek uveljavljanja DŽ

V ZV je zato označeno - začetek paše pri posamezni živali 23.5. in tudi predviden začetek paše na planini 23.5. (ker gredo navadno na planino med 15.5. in 25.5.).

Zakaj bi v tem primeru morala popravljati predvideni začetek paše na 15. 5., če DŽ (pašo) uveljavlja šele od 23. 5. ?

LP, Erika
tsilaj

Re: predvideni začetek paše na planini

Odgovor Napisal/-a tsilaj »

Pri oddaji zahtevka je ključen podatek "datum začetka paše," ki dejansko pomeni začetek uveljavljanja plačila za zahtevek DŽ - govedo za posamezno žival. Živali se lahko pasejo tudi pred tem datumom, na ta datum pa nastopi obveznost ukrepa DŽ - govedo.

Če se v času trajanja obveznosti (120 dni) živali premakne na planino ali skupni pašnik, potem upravičenec to naznani ob oddaji zahtevka ter navede predvideni začetek paše na planini ali skupnem pašniku. Če se 120 dnevno obdobje obvezne paše začne na matičnem KMG in so premiki ustrezno zabeleženi v CRG, predvidenega datuma premika na planino ali skupni pašnik v zbirni vlogi ni potrebno popravljati.

Če se 120 dnevno obdobje obvezne paše začne s prvim dnem paše na skupnem pašniku ali planini in je datum prigona poznejši od datuma začetka paše opredeljenega na zahtevku, je v zbirni vlogi potrebno pri vseh živalih za katere se uveljavlja zahtevek DŽ - govedo spremeniti datum začetka paše na dejansko stanje.

Upravičencu iz primera torej ni potrebno dopolnjevati zbirne vloge.
Odgovori

Vrni se na “DOBROBIT ŽIVALI (2015-2020)”