Skupna paša dveh kmetij

Moderatorji: llipovsekmtratnik

Odgovori
mmeglic
Prispevkov: 0
Pridružen: 18 Feb 2009, 11:56

Skupna paša dveh kmetij

Odgovor Napisal/-a mmeglic »

Dve kmetiji sta se vključili v DŽ za govedo. Izpolnjujeta vse pogoje, vendar se je v razgovoru z njima ugotovilo naknadno, da zadeve niso čisto jasne.

Namreč. Zaradi lažjega izvajanja paše kmetiji združujeta živali in jih nekaj časa paseta na enih površinah, enega lastnika in nato na drugih, drugega lastnika. Vmes gredo vse še na planinske pašnike.

Problem nastaja, verjetno, pri občasni paši na GERKih drugega KMG MID, čeprav sta oba vključena v DŽ.

Ali se taka praksa lahko izvaja v ukrepu DŽ in če ne ali obstajajo rešitve. Na koncu koncev so živali vseskozi na paši in se ne zanimajo za meje. V glavnem da se imajo dobro...........

Upam, da je vprašanje razumljivo.

lp
Matjaž Meglič
tsilaj

Re: Skupna paša dveh kmetij

Odgovor Napisal/-a tsilaj »

Način paše, kot je opisan v primeru, ni primeren za izvajanje ukrepa DŽ.

V skladu z Uredbo o ukrepu dobrobit živali iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014–2020 v letu 2017 (21. člen), se paša goveda lahko izvaja na kmetijskih površinah kmetijskega gospodarstva nosilca, skupna paša pa le na KMG - planina ali KMG - skupni pašnik.

Opozarjamo tudi na določbe iz predpisa, ki ureja identifikacijo in registracijo govedi, glede javljanja premikov. Premik goveda je namreč vsak premik goveda med gospodarstvi oziroma lokacijami, razen dnevne ali nekajdnevne paše na bližnjih pašnikih, če govedo ne prihaja v stik z govedom z drugih gospodarstev. Kakor navajate v vašem primeru pa prihaja do mešanja goveda z dveh KMG, kar pomeni, da bi moral biti javljen premik na drugo KMG. Tak premik pa se v skladu s sedmim odstavkom 21. člena šteje kot pisni umik zahtevka za posamezno žival.

Za izpolnjevanje obveznosti ukrepa DŽ morata torej oba nosilca pasti vsak svoje govedo na lastnih površinah.
Odgovori

Vrni se na “DOBROBIT ŽIVALI (2015-2020)”