Vstop v DŽ govedo, paša: v letu 2018

Moderatorji: llipovsekmtratnik

Odgovori
jmurko
Prispevkov: 0
Pridružen: 17 Feb 2009, 16:08
Kraj: Ptuj

Vstop v DŽ govedo, paša: v letu 2018

Odgovor Napisal/-a jmurko »

DŽ, vstop v ukrep paša goveda v 2018

Situacija: intenzivna mlečna kmetija, po eiv 2017: 35 ha njivskih površin 0,68 trajnega travinja. 78 GVŽ govedo. Potencialno primernega za pašo vsaj 70 GVŽ. Živali v dveh enotah hleva. Dravsko polje.
Ob hlevu se nahaja 3,34 ha velik 1100 Gerk: od katerega je ograjenega 0,25 ha (25 ar) sejane trave, namenjenega za izpust živali iz hleva proste reje. Ostala površina tega Gerka je namenjena pridelavi poljščin in se vsako leto obdeluje. Trajno travinje je od KMG dislocirano vsaj 5 km in se ga kosi. Ni v KOPOP.
Stranka (ker je slišala na terenu, da je to mogoča in izvajana praksa) želi na to opisano situacijo vstopiti v ukrep DŽ-paša goveda v letu 2018.
Vprašanje:
1. Ali je v sled opisanega to izvedljivo, dopustno, glede na omenjen obseg GVŽ, na 25 ar?
2. Kaj bi bil maksimalen obseg v DŽ prijavljenih živali na tako površino (in kako omejiti gibanje vsem ostalim, ki imajo možnost istočasno biti na površini)?
3. Koliko površine bi bilo priporočene za pašo take črede?
4. Kako bi na tako situacijo gledala (25 ar in toliko živali) kontrola?

Hvala za odgovor.
tsilaj

Re: Vstop v DŽ govedo, paša: v letu 2018

Odgovor Napisal/-a tsilaj »

Z obtežbo 280 GVŽ/ha (70 GVŽ/0,25 ha) kmetija ne more zagotoviti neprekinjeno 120 dnevno obdobje paše, zato ukrepa DŽ ne more uveljavljati za 70 GVŽ. Na razpoložljivi pašni površini lahko za celo obdobje zagotovi pašo za največ 1 do 2 GVŽ. V primeru večje obtežbe pa gre le za izpust. Izpust ni enako kot paša, zato če kmetija ne namerava pasti živali na pašnikih, temveč samo na bližnji njivi, posejani s travo, to ni ustrezna praksa za ukrep DŽ in se v ukrep ne bi smela vključiti.

Pri ukrepu DŽ obtežba z živalmi na hektar kmetijskih površin ni predpisana; ključno je, da se vse živali, ki so na zahtevku, pasejo na kmetijskih površinah. Če je travnata ruša v dobrem stanju, je lahko obtežba tudi večja, če pa prihaja do pregaženosti oziroma prepašenosti, to ni več kmetijska površina.

Če bi se omejilo zahtevek DŽ na "sprejemljivo" število živali, bi to pomenilo, da bi moral upravičenec za živali, ki niso predmet zahtevka DŽ, omejiti dostop do tega "pašnika". Za dobrobit živali pa je zagotovo bolje, če ohrani kmet izpust za vse živali, kot pa da uveljavlja ukrep DŽ le za peščico.
Odgovori

Vrni se na “DOBROBIT ŽIVALI (2015-2020)”