Navskrižna skladnost

Moderatorji: llipovsekmtratnik

Odgovori
apozenel
Prispevkov: 0
Pridružen: 18 Feb 2009, 13:28

Navskrižna skladnost

Odgovor Napisal/-a apozenel »

Vprašanje:
KMG bo del svojih živali nastanil preko zime v sosedov hlev, ki stoji poleg njegovega in je sicer prazen. Sosed, ki nima več živali, ima še vedno aktiven KMG-MID, saj del svojih površin še vedno pokosi in krmo proda.
KMG zanima kako naj administrativno pravilno uredi status svojih živali, ki so v sosedovem hlevu? Ali bi zadostovala najemna pogodba za hlev med KMG in sosedom?
Ali mora za živali, ki so v najetem sosedovem hlevu, sporočiti premik, čeprav ne gre za pašo ?

Hvala za odgovor.
Anka Poženel
llipovsek
Prispevkov: 0
Pridružen: 19 Jan 2009, 10:25

Re: Navskrižna skladnost

Odgovor Napisal/-a llipovsek »

V skladu s Pravilnikom o identifikaciji in registraciji goveda (Ur. l. RS, št. 50/16 in 68/19) je gospodarstvo (G-MID) obrat, objekt ali, če gre za lokacijo na prostem, katerikoli kraj, kjer se, četudi samo začasno, živali nahajajo (bivajo, redijo, pasejo ali oskrbujejo), premik goveda je vsak premik goveda med gospodarstvi, razen paše na bližnjih pašnikih, če govedo ne prihaja v stik z govedom z drugih gospodarstev.

Če se živali redijo ali pasejo na dveh ali več lokacijah, ki so ločene in medsebojno oddaljene, je potrebno v okviru kmetijskega gospodarstva registrirati več gospodarstev (G-MID-ov).

Če kmetija A premakne živali na kmetijo B, obstajata 2 možnosti registracije G-MID-a, odvisno od primera oz. od imetnika živali na G-MID-u:
- kmetiji B se lahko na površinah kmetije B registrira G-MID, ki pripada kmetiji B. Imetnik priglasi premik s svojega G-MID-a na kmetiji A na G-MID kmetije B;
- kmetiji A se lahko na površinah kmetije B registrira G-MID, ki pripada kmetiji A. Imetnik priglasi premik s svojega G-MID-a na kmetiji A na svoj G-MID, ki se nahaja na površinah kmetije B.

Premiki med G-MID-i se priglasijo na običajen način (z obrazci odhod/prihod) v predpisanih rokih in za posamezno gospodarstvo je potrebno voditi register goveda na gospodarstvu (RGG).

Izjeme pri registraciji gospodarstev
Dodatnega gospodarstva ni potrebno registrirati v primeru dnevne paše na bližnjih pašnikih, če govedo ne prihaja v stik z govedom z drugih gospodarstev, ter pri planinah/skupnih
pašnikih, na katerih se premikajo živali istih imetnikov med različnimi lokacijami (npr. iz predplanine na planino in nato na visokogorsko planino).

Če v vašem primeru lokacijo sosedovega hleva lahko opredelite, da ni ločena in medsebojno oddaljena od lokacije kmetije, bi bilo možno narediti izjemo pri priglasitvi premikov, torej ni potrebno registrirati dodatnega G-MIDa.
Pri priglasitvi premikov v CRG je pomembno, da je zagotovljena sledljivost živali in vsak imetnik je dolžan priglasiti dogodke v skladu s predpisi. Pri evidentiranju premikov ne preverjamo razmerij med imetniki, predlagamo pa, da imetnika skleneta medsebojni dogovor o uporabi lokacije za rejo goveda in to ustrezno dokumentirata.
ARSKTRP
Odgovori

Vrni se na “NAVZKRIŽNA SKLADNOST (2015-2020)”