PEP

Moderatorji: llipovsekmtratnik

Odgovori
sebastjan hostnik
Prispevkov: 0
Pridružen: 20 Jun 2009, 17:00

PEP

Odgovor Napisal/-a sebastjan hostnik »

Ali lahko kmet uveljavi površino s PEP, ki je bila v 2019 pod KOL ZEL, površina je po 15.2 preorana in bo 10.07 zasejana z zeljem.
llipovsek
Prispevkov: 0
Pridružen: 19 Jan 2009, 10:25

Re: PEP

Odgovor Napisal/-a llipovsek »

Površine z ekološkim pomenom (PEP) je možno zagotavljati na več načinov (praha, medonosna praha, naknadni posevki, posevki, ki vežejo dušik). V konkretnem primeru predvidevamo, da bo v obdobju med 15.2. in 10.7. njiva brez posevka, zato želi upravičenec na tej površini zagotavljati PEP s praho. Da je obveznost PEP s praho izpolnjena pomeni, da na tej površini ni kmetijske proizvodnje v času od 1.1. do 31.7. tekočega leta, zato v konkretnem primeru PEP ne more zagotavljati s praho na tej površini.
Upravičenec je lahko upravičen do plačila za zelenjadnice (PVP-ZL). Zelenjadnice, za katere uveljavljate PVP-ZL, se na geoprostorski obrazec prijavijo ne glede na to, v katerem obdobju je zelenjadnica prisotna na površini, torej tudi v primeru, če zelenjadnica ni prisotna na kmetijski površini pretežni del obdobja od 7. maja do 31. julija 2020 oziroma do tehnološke zrelosti. Se pa v aplikaciji v tem primeru tvori še eno okno, ki ga mora vlagatelj, ki uveljavlja podporo PVP-ZL za zelenjadnice, izpolniti in navesti tudi kmetijsko rastlino, ki se šteje za glavni posevek. To velja predvsem za tiste zelenjadnice, katerih tehnologija pridelave ne omogoča vsaj pretežni del prisotnosti v obdobju od 7. 5. – 31. 7. 2020 oziroma vsaj do tehnološke zrelosti v tem obdobju (v tem primeru zelje).In sicer se v zbirni vlogi, pod obrazec »prijava zelenjadnic in obdobij prisotnosti« pod stolpec »glavna KMRS« mora navesti tudi kmetijsko rastlino, ki šteje kot glavni posevek (v tem primeru praho), vendar za praho ne more podati zahtevo "PEP", ker ne izpolnjuje zahteve prahe za PEP, da ni kmetijske proizvodnje od 1.1. do 31.7 tekočega leta. Praha (026) služi kot glavni posevek za potrebe drugih ukrepov (KOPOP), s katero bo izpolnil obveznost POZ_KOL, medtem ko plačila za POZ_KOL ni.
ARSKTRP
Odgovori

Vrni se na “ZELENA KOMPONENTA (2015-2020)”