Agrarna skupnost in prijava GERK-ov

Moderatorji: llipovsekmtratnik

Odgovori
bpremrl

Agrarna skupnost in prijava GERK-ov

Odgovor Napisal/-a bpremrl »

Agrarna skupnost je imela kot kmetijsko gospodarstvo do sedaj pod enim MID-om prijavljene GERK-e na nadmorski višini 1100 m (planina; uveljavljali so podukrepe KOP) in GERK-e na nadmorski višini 500 m (kot nižinski pašnik oz. predplanina, kjer niso uveljavljali podukrepov KOP). Na trenutnem izpisku iz RKG, ki so ga dobili, je navedeno, da GERK-i niso združljivi, oziroma jih po navedbah stranke ne bodo mogli imeti več pod enim KMG-MID-om, ker je del planina, del pa nižinski pašnik. Ali bosta zares potrebna dva KMG-MID-a? Težave se bodo pojavljale pri premikih živali.
bpremrl

Re: Agrarna skupnost in prijava GERK-ov

Odgovor Napisal/-a bpremrl »

Zakon o kmetijstvu pravi, da mora biti najnižja točka KMG-planine na nadmorski višini najmanj 750 m ali na nadmorski višini najmanj 400 m, kadar je to utemeljeno iz geografskih, zgodovinskih ali drugih razlogov. Torej, če gre pri GERK-ih, ki so na višini pod 750 m dejansko za tradicionalno predplanino (živali se pasejo pred odhodom na planino in po prihodu iz planine) in so ti GERK-i na višini nad 400 m, lahko na UE podate utemeljitev za določitev predplanine. Če bo utemeljitev ustrezna, teh GERK-ov ne bo potrebno izbrisati iz KMG-planine.

V nasprotnem primeru bo za GERK-e pod 750 m n. v. potrebno odpreti nov KMG-MID-skupni pašnik in seveda javljati premike med kmetijskima gospodarstvoma.
Odgovori

Vrni se na “KMG, člani kmetije, zaposleni”