Vris GERKa solastništvo

Moderatorji: llipovsekmtratnik

Odgovori
micka

Vris GERKa solastništvo

Odgovor Napisal/-a micka »

Kako postopati z vrisom GERKa, če je parcela v solastništvu?
npr. če je delež 1/2 lastništva, ali se vriše lahko le polovico parcele GERK, kako postopat v primeru če drugi solastnik se ne strinja z vrisom
npr. če si solastnik več kot 51%

Če dobiš občinske parcele oz. od RS samo določen delež (npr 1/5) lahko vrišeš GERK? Če je solastnik 4/5 fizična oseba ali lahko zahteva umik?
Hvala za odgovore in navajanje uredb.
llipovsek
Prispevkov: 0
Pridružen: 19 Jan 2009, 10:25

Re: Vris GERKa solastništvo

Odgovor Napisal/-a llipovsek »

V skladu s 5. členom Zakona o kmetijstvu lahko GERK vriše oseba, ki ima pravico do obdelave zemljišča. To je lastnik ali najemnik zemljišča ali oseba, ki ima pisno ali ustno soglasje lastnika za uporabo zemljišč ali katero drugo pravno podlago, iz katere izhaja pravica do uporabe zemljišč.

V primeru solastnine ali skupne lastnine lahko GERK vriše oseba, ki ima soglasje solastnikov, katerih idealni deleži predstavljajo več kot polovico površine zemljišča, če je kmetijsko zemljišče v solastnini, oz. soglasje več kot polovice lastnikov, če je kmetijsko zemljišče v skupni lastnini (Zakon o kmetijskih zemljiščih, 7. člen).

Če je delež lastnine manjši kot 51% in v naravi med solastniki ni dogovora o uporabi/razdelitvi zemljišča, oseba GERK-a ne more vrisati.

Fizične ali pravne osebe, ki imajo lastniški delež več kot 51 %, lahko, če dogovor o uporabi/razdelitvi zemljišč v naravi ne obstaja, zahtevajo izbris GERK-a iz zemljišča.
ARSKTRP
Odgovori

Vrni se na “GERK-i, bloki”