Deljenje kmetije vključene v KOPOP

Moderatorji: llipovsekmtratnik

Odgovori
mmeglic
Prispevkov: 0
Pridružen: 18 Feb 2009, 11:56

Deljenje kmetije vključene v KOPOP

Odgovor Napisal/-a mmeglic »

Zaradi določenih vzrokov bi mož in žena razdelila kmetijo. Žena bo odšla na drug naslov, si pridobila nov KMG MID in prenesla polovico kmetijskih zemljišč z ukrepi KOPOP na nov KMG MID.

Postavlja se vprašanje ali lahko z možem razdelita ukrepe KOPOP na kmetiji brez posledic? V skupnem obsegu se obseg KOPOP ukrepov na obeh kmetijah ne bi zmanjšal, dejansko pa bi mož zmanjšal obseg ukrepov KOPOP za 50%, žena pa povečala za 50% , če bi lahko.
V tem primeru menimo, da bi mož moral vračati sredstva zaradi prevelikega zmanjšanja, žena pa ukrepov ne bi mogla na novo uveljavljati ( POZ_KOL, POZ_NMIN, POZ_KONZ, POZ_POD, POZ_ZEL).

Ali držijo ugotovitve?

Dejansko pa se z delitvijo kmetije ne bi nič spremenilo, s tem da bi obseg kmetijskih zemljišč in ukrepov KOPO delil z dva.

Prosim za odgovor.
Matjaž Meglič
tsilaj

Re: Deljenje kmetije vključene v KOPOP

Odgovor Napisal/-a tsilaj »

Navedene ugotovitve ne držijo.

Če upravičenec (mož) preda polovico svoje obveznosti drugemu KMG (ženi), potem se to ne obravnava kot neupravičeno zmanjšanje. Skupni obseg obveznosti se porazdeli na posameznega upravičenca. V navedenem primeru bi tako mož zmanjšal svojo obveznost za 50 %, žena pa bi prevzela to obveznost, pri čemer ne gre za povečanje, temveč nadaljevanje obveznosti, ki je bila prevzeta s strani drugega upravičenca.Tako imata od prenosa površin dalje vsak svojo obveznost in možu sredstev ne bi bilo potrebno vračati, pri čemer mora biti predaja obveznosti opravljena aplikacijsko. Najprej spremembo površin uredite v registru kmetijskih gospodarstev na upravni enoti. Nato oba upravičenca oddata zbirno vlogo. Oddajalec obveznosti (v tem primeru mož) mora poskrbeti, da pridobi podpis prejemnika obveznosti (žene). Če tega podpisa ne pridobi, se bo takšno zmanjšanje štelo kot neupravičeno, kar lahko privede do znižanj plačil in morebitnih vračil (moža).

Pri takšni delitvi je potrebno biti pozoren na to, da obe kmetijski gospodarstvi izpolnjujejta pogoj, da je v posamezno zahtevo vključeno najmanj 0,3 ha površin.
Odgovori

Vrni se na “KOPOP - splošna vprašanja”