Odločbe KOPOP -2016- kako se izračunavajo max.vrednosti

Moderatorji: llipovsekmtratnik

Odgovori
msovic
Prispevkov: 0
Pridružen: 10 Feb 2009, 13:51

Odločbe KOPOP -2016- kako se izračunavajo max.vrednosti

Odgovor Napisal/-a msovic »

Ponovno postavljam vprašanje glede izračuna maximalne vrednosti KOPOP plačil.

Prosim, da razložite kako pridete do zneska, ki ga odbijate zaradi prilagoditve najvišjemu možnemu plačilu po ha ?

Primer:
glavni posevek: zahtevki POZ - KOL, (ta se ne bi smel upoštevati, ker ni bil izplačan), POZ- N MIN, VOD- FFS, POZ - NIZ,
strniščni: zahtevki POZ-KONZ, VOD-POD, GEN -SOR.
Hvala za odgovor.
tsilaj

Re: Odločbe KOPOP -2016- kako se izračunavajo max.vrednosti

Odgovor Napisal/-a tsilaj »

Ko pride zbirna vloga z vsemi KOPOP zahtevki v obdelavo, se izvedejo administrativne preveritve. Ena prvih preveri, ali zahtevki na posameznem GERK ne presegajo maksimalnega plačila, ki je določeno v evropskih predpisih.

V navedenem primeru se torej seštejejo vrednosti zahtevkov na GERK:
POZ_KOL 114,78 EUR/ha
POZ_NMIN 22,62 EUR/ha
POZ_NIZI 95,25 EUR/ha
VOD_FFSV 44,2 EUR/ha
POZ_KONZ 40,68 EUR/ha
VOD_POD 210 EUR/ha
GEN_SOR 136,38 EUR/ha

Če je GERK velik 1,5 ha, je vrednost zahtevkov na GERK 995,87 EUR.

Skupna vrednost zahtevkov na GERK je 663,91 EUR/ha, kar presega dovoljenih 600 EUR/ha za 10,65 %, zato se bo plačilo vseh zahtevkov na tem GERK znižalo za 10,65 %.

V nadaljnjih fazah sledijo preveritve ustreznosti kmetijske rastline, izpolnjevanja obveznosti, minimalnih zahtev in drugih pogojev. V tej fazi ugotovimo, da površina ni upravičena do plačila POZ_KOL, ker se na njej nahaja ista kmetijska rastlina kot se je uveljavljala za plačilo zahteve POZ_ZEL ali VOD_ZEL preteklo leto.

Zaradi ugotovitve, da zahteva POZ_KOL na GERK ni upravičena do plačila, se znižanje 10,65 % ne odmeri od 995,87 EUR, temveč od dejanskih 823,70 EUR.

Če bi preveritev, ali zahtevki na posameznem GERK ne presegajo maksimalnega plačila, ki je določeno v evropskih predpisih opravili šele po preveritvah ustreznosti KMRS, izpolnjevanja obveznosti in drugih pogojev, potem bi kršitelji bili na boljšem od upravičencev, ki dosledno izpolnjujejo vsa pravila, saj bi jih njihovi prekrški "reševali" pred znižanjem zaradi preseganja maksimalne vrednosti.

Agencija za leto 2017 pripravlja mehanizem, s katerim bi podvajanje iste KMRS na različnih zahtevkih ločili od ostalih nepravilnosti, s čimer bi omogočili tudi upravičencu bolj prijazno obravnavo znotraj opisanega sistema.
Odgovori

Vrni se na “KOPOP - splošna vprašanja”