Povečanje in zmanjšanje KOPOP ukrepov

Moderatorji: llipovsekmtratnik

Odgovori
mmeglic
Prispevkov: 0
Pridružen: 18 Feb 2009, 11:56

Povečanje in zmanjšanje KOPOP ukrepov

Odgovor Napisal/-a mmeglic »

Pozdravljeni,

Zanima me kateri ukrepi KOPOP so vezani na GERKe - lokacijo in kateri ne? Iz odgovora bo razbrati kateri ukrepi KOPOP se lahko spremenijo v obsegu in kateri ne, ker so vezani na isto površino.

Prav tako me zanima kako je z povečanjem in zmanjšanjem ukrepov v letu 2020?

Kmetija ( 10 ha) bi zmanjšala površine npr. za 2 ha KOPOP in hkrati povečala za 3 ha KOPOP. Kako se to izračuna ali je to 20% zmanjšanje in 30% povečanje ali samo 10% povečanje. In kakšen vpliv ima to na izračun subvencij. Površine se bodo spremenile ker mora vrniti po zakupu drugi kmetiji površine, hkrati pa je našla nove in jih vzela v zakup.

Upam, da je vprašanje razumljivo.

lp
Matjaž Meglič
mtratnik
Prispevkov: 0
Pridružen: 26 Sep 2018, 11:51

Re: Povečanje in zmanjšanje KOPOP ukrepov

Odgovor Napisal/-a mtratnik »

Strogo se lokacijo izvajanja spremlja pri naravovarstvenih operacijah (HAB, MET, STE, VTR), kjer se lahko le z lokacijskim spremljanjem izvajanja posamezne operacije zagotovi ohranjanje habitata, katerega stanje ohranjenosti je neposredno odvisno od izvajanja ustrezne kmetijske rabe.

1. Pri izvajanju zahtev, kjer se lokacija izvajanja v času trajanja obveznosti ne sme spreminjati, izgube določene površine ni mogoče nadomestiti z izvajanjem na drugi lokaciji.
Primer: 10 ha obveznosti, v 2020 izgubi 2 ha, dobi nove 3 ha; upravičenec želi v 2020 podaljšati obveznost.
V navedenem primeru podaljšanje v 2020 ne bo mogoče, saj gre za zmanjšanje večje od 10 %. Opozoriti velja, da aplikacija na tovrstno zmanjšanje ob oddaji ZV 2020 ne bo opozorila (ker bo upravičenec hkrati dodal 3 ha površin). Obvestilo o nepodaljšanju bo upravičenec prejel po koncu kampanije ZV, ko bodo vse vloge ponovno administrativno preverjene.

Ob vnosu ZV se v aplikacijskem delu za dotično KMG objavi preglednica »Evidenca KOPOP in EK obveznosti«, v kateri so na nivoju posamezne operacije ukrepa KOPOP zabeležene obveznosti v arih za površine oz. v številu živali za živali in leto začetka obveznosti. Na ta način bo upravičenec ob vnosu ZV dobil informacijo, katere obveznosti so se mu v letu 2019 iztekle in za katere je možno enoletno podaljšanje v letu 2020. Na obrazcu "Izjava glede podaljšanja zaključene petletne obveznosti za ukrep KOPOP oziroma EK za leto 2020" se bodo napolnile zaključene obveznosti, vlagatelj pa označi tiste, katere želi v letu 2020 podaljšati za eno leto. V primeru več kot 10 % zmanjšanja površin teh obveznosti, upravičenec na obrazcu "Zmanjšanje ali prenos površin, živali oziroma obveznosti, vključenih v ukrep KOPOP oziroma EK v predhodnem letu, za leto 2020" vpiše razlog zmanjšanja in po potrebi priloži ustrezna dokazila. Upravičenec ima možnost na tem obrazcu skleniti nove petletne obveznosti za tiste operacije KOPOP, za katere več kot 10 % zmanjšanja ARSKTRP ne odobri in za katere so dovoljeni novi vstopi, torej za t.i. odprte operacije ukrepa KOPOP.

Upravičenec tudi na novo pridobljenih - dodatnih 3 ha lahko vključi v odprte operacije in prevzame novo petletno obveznost izvajanja teh operacij.

2. Pri izvajanju zahtev KOPOP, kjer se lokacija izvajanja v času trajanja obveznosti lahko spreminja, je izgubljene površine mogoče nadomestiti z izvajanjem na drugi lokaciji. Enako velja za ukrep EK.
Primer: 10 ha obveznosti, v 2020 izgubi 2 ha, dobi nove 3 ha; upravičenec želi v 2020 podaljšati obveznost.
V navedenem primeru bo podaljšanje v 2020 mogoče, saj se lokacija izvajanja lahko spreminja.

Glede povečanja in zmanjšanja površin v povezavi s podaljšanjem obveznosti v 2020 si lahko preberete v forumskem odgovoru na povezavi:
https://forum2.arsktrp.gov.si/viewtopic ... 207&t=8193
Odgovori

Vrni se na “KOPOP - splošna vprašanja”