Gnojilni načrt in veljavnost analize

Moderatorji: llipovsekmtratnik

Odgovori
mzupancic
Prispevkov: 0
Pridružen: 18 Feb 2009, 10:54

Gnojilni načrt in veljavnost analize

Odgovor Napisal/-a mzupancic »

Kmet ima analizo, ki je bila izdelana 7.1.2010 in 3.3.2010. Glede na zapis iz Uredbe, gre za veljavni analizi, vendar pa sta ti dve analizi na današnji dan 12.3 obe starejši od 5 let. Ali se lahko na podlagi teh dveh analiz še izdela gnojilni načrt ali mora kmet narediti nove analize zemlje in nato izdelati gnojilni načrt na podlagi novih analiz.

Hvala za odgovor !

Lep pozdrav !

Mitja Zupančič
tsilaj

Re: Gnojilni načrt in veljavnost analize

Odgovor Napisal/-a tsilaj »

V zvezi z analizo tal in gnojilnim načrtom morajo upravičenci upoštevati naslednje:

Gnojilni načrt mora biti izdelan na podlagi analize tal, ki ni starejša od petih let. Kot še veljaven datum analize tal za leto 2015 se upošteva datum 1. 1. 2010. To pomeni, da gnojilni načrt, izdelan na primer 12. 3. 2015 na podlagi analize tal z veljavnostjo 3. 3. 2010 ni ustrezen, saj je bila analiza tal v času izdelave gnojilnega načrta že starejša od petih let. Na gnojilnem načrtu mora biti naveden datum izdelave tega načrta in ne le datum, ko je bil natisnjen.

Analiza tal mora biti izdelana vsaj za naslednje parametre: P, K in organska snov. Za travinje analiza tal na organsko snov ni potrebna.

Na analizi tal morajo biti navedeni vsi GERK-i, za katere je izdelana. Iz analize tal mora biti razvidno, kdo je le-to izdelal in datum analize tal. Obstoječe analize tal, ki so še veljavne, morajo vsebovati vse zgoraj navedene zahtevane podatke. V nasprotnem primeru jih je treba dopolniti z manjkajočimi podatki. Manjkajoče GERK-e na analizah tal lahko dopiše kmetijsko svetovalna služba, medtem ko manjkajoče parametre lahko dopolni le laboratorij, ki je izdelal prvotno analizo tal.

Kot pripomoček pri jemanju vzorcev tal se uporabijo Navodila za odvzem vzorcev tal, namenjenih za kemijsko analizo, ki so dostopna prek spletnih strani MKGP, ARSKTRP in Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS)
Odgovori

Vrni se na “Gnojilni načrt in analiza tal”