POZ-ZEL, POZ-NEP, POZ-POD in spravilo krme

Moderatorji: llipovsekmtratnik

Odgovori
mzupancic
Prispevkov: 0
Pridružen: 18 Feb 2009, 10:54

POZ-ZEL, POZ-NEP, POZ-POD in spravilo krme

Odgovor Napisal/-a mzupancic »

POZ -ZEL Kmetija seje za spravilom žit mešanico krmne ogrščice in inkarnatke s katero bo uveljavljala plačilo POZ - ZEL in hkrati GEN_SOR. Ali lahko nastalo maso posevka v jeseni enkrat pokosi in uporabi za krmo ter nato posevek podorje po 15.2 naslednjega leta ?
POZ - NEP, POD- Za zadovoljitev teh dveh zahtev znotraj operacije je potrebno sejati neprezimne posevke. Če kmetija poseje za spravilom žita ajdo ali npr. aleksandrijsko deteljo, ali lahko ajdo požanje in zrnje spravi, žetvene ostanke pa podorje oziroma ali lahko aleksandrijsko deteljo pred podoravanjem posilira in nato zaorje strnišče ?

Hvala za odgovor !

Mitja Zupančič
tsilaj

Re: POZ-ZEL, POZ-NEP, POZ-POD in spravilo krme

Odgovor Napisal/-a tsilaj »

1. Pri POZ_ZEL obdelava med 15. 11. tekočega leta in 15. 2. prihodnjega leta ni dovoljena.

2. Pri POZ_NEP morajo biti tla z neprezimnim medonosnim posevkom pokrita od 15. 8. tekočega leta do 16. 10. tekočega leta, obdelava ozelenjenih njivskih površin pa je mogoča po 16. 10. tekočega leta. Posevek se lahko posilira ali pospravi drugače, ostanke rastlin pa se lahko podorje.

3. Pri POZ_POD se kmetijske rastline sejejo po spravilu glavnega posevka. Pred setvijo naslednje kmetijske rastline, najpozneje pa do 15. 11. tekočega leta, se posevek podorje, kar pomeni, da se zelena masa zadela v tla. Spravilo posevka za zeleno gnojenje (žetev ali siliranje) pri izvajanju zahteve POZ_POD zato ne pride v poštev.
Odgovori

Vrni se na “1. Poljedelstvo in zelenjadarstvo”