Izbirna zahteva FFSV in kolobar

Moderatorji: llipovsekmtratnik

Odgovori
mzupancic
Prispevkov: 0
Pridružen: 18 Feb 2009, 10:54

Izbirna zahteva FFSV in kolobar

Odgovor Napisal/-a mzupancic »

Vprašanje:
Kmetija izvaja kolobar na njivski površini. Ker ima večina zemljišč-njiv na NUVO se je zaradi enostavnosti odločila, da bo na celi kmetiji uporabljala dovoljena FFS in na površinah NUVO stopila v obvezno zahtevo VOD FFSV na ostalih pa v izbirno zahtevo POZ FFSV. Kmetija pa ima urejen kolobar tako, da v določenem obdobju na njivski površini dve leti zaseda lucerna. Ali bo v tistih letih tudi lahko dal zahtevek za VOD, POZ FFSV, saj na teh kulturah običajno ne uporabljajo nobenih FFS. Tudi pri ječmenih običajno ne uporabljajo nobenih FFS, ali lahko takšna kmetija stopi v FFSV z vsemi površinami, kljub temu da v obdobju 5 let prihaja do neuporabe FFS zaradi kolobarja, ker je v kolobarju takšna kultura. Gre za kmetijo z 62 ha njiv in jim je potrebno natančno povedati ali se neuporaba šteje za neizpolnjevanje zahteve in potem ne vstopi v zahtevo, seveda pri tem moramo vedeti da je VOD FFSV obvezna zahteva na NUVO, kar bi pomenilo nezmožnost vstopa kmetije v to operacijo posledično pa tudi nezmožnost vstopa v operacijo POZ.
Hvala !

Mitja Zupančič
tsilaj

Re: Izbirna zahteva FFSV in kolobar

Odgovor Napisal/-a tsilaj »

V skladu z Uredbo o ukrepih kmetijsko-okoljska-podnebna plačila, ekološko kmetovanje in plačila območjem z naravnimi ali drugimi posebnimi omejitvami iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014–2020 (Uradni list RS, št. 13/15, z vsemi spremembami) je treba zahtevo POZ_FFSV izvajati na vseh njivskih površinah, zahtevo VOD_FFSV pa na vseh njivskih površinah znotraj območij iz Načrta upravljanja voda. Neuporaba FFS se šteje za izpolnjevanje zahteve.

Opozorilo: odgovor je bil 4. 6. 2015 spremenjen in se vsebinsko razlikuje od prvotnega odgovora, ki je bil podan 15. 5. 2015.
Odgovori

Vrni se na “1. Poljedelstvo in zelenjadarstvo”