POZ-POD ali VOD-POD in GEN-SOR - zamenjava rastline

Moderatorji: llipovsekmtratnik

Odgovori
msovic
Prispevkov: 0
Pridružen: 10 Feb 2009, 13:51

POZ-POD ali VOD-POD in GEN-SOR - zamenjava rastline

Odgovor Napisal/-a msovic »

V enem izmed odgovorov je bilo navedeno, da ob zamenjavi ustrezne rastline za PODOR ni potrebno narediti dopolnitve zbirne vloge
ODDGOVOR:
V kolikor se nadomestna rastlina prav tako nahaja na seznamu kmetijskih rastlin ustreznih za podor (POZ_POD), potem dopolnitev zbirne vloge ni potrebna. V evidence o delovnih opravilih je prav tako potrebno zabeležiti rastlino, ki je bila dejansko posejana.

Ker imamo na terenu veliko kmetij, ki so skupaj kombinirali POZ_POD oz. VOD-POD in GEN SOR me zanima ali tudi velja za GEN SOR isto kot v navedem odgovoru za POZ _ POD. Zmotilo nas je navodilo za GEN -SOR- Kazni: če je ob pregledu na kraju samem ugotovljeno, da se na poljini vključeni v operacijo nahaja druga rastlina od prijavljene v zahtevku, se plačilo za to poljino v tekočem letu zavrne- kljub temu, da je posejana avtohtona sorta. Zdi se nam nelogično, da pri enem ukrepu ni potrebno javljati spremembe pri drugem ukrepu pa, čeprav uporabiš rastlino, ki je upravičena do plačila. Pri nas na terenu je bilo ob oddaji zbirnih vlog večinoma prijavljena krmna ogrščica sorte Starška, ki pa je trenutno ni za dobiti, zato se bo sejala sorta Daniela ali pa avtohtona sorta ajde ali kakšna druga dobavljiva in ustrezna rastlina. Iz navodil, ki so jih dobili kmetje na dom pa je razbrati, da se mora obvezno iti na dopolnitev vloge, ker se bo sicer to štelo kot kršitev.
Prosim, za čimprejšnji odgovor, da kmete na to opozorimo - oziroma se pripravimo na množične dopolnitve.
tsilaj

Re: POZ-POD ali VOD-POD in GEN-SOR - zamenjava rastline

Odgovor Napisal/-a tsilaj »

Tako kot ugotavljate, se obveznosti pri obeh zahtevah razlikujejo. Temelj zahteve POZ_POD ali VOD_POD je opravljeno zeleno gnojenje, pri čemer je pomembno, da gre za ustrezno kmetijsko rastlino in da je podorana v predpisanem roku. Pri operaciji GEN_SOR pa je temelj zahteve setev kmetijske rastline, za katero se upravičenec zaveže, da bo prispeval k ohranitivi genskega materiala.

Če bo ob pregledu na kraju samem ugotovljena druga kmetijska rastlina kot je bila prijavljena na zbirni vlogi, se bo to štelo za kršitev (prijavljena krmna ogrščica sorte Straška, ugotovljena ajda sorte Čebelica), čeprav gre za avtohtono ali tradicionalno sorto. Če pa bo ugotovljena kmetijska rastlina, ki je prijavljena na zbirni vlogi, vendar druge sorte, ki je prav tako avtohtona (prijavljena krmna ogrščica sorte Straška, ugotovljena krmna ogrščica sorte Daniela), se to ne bo štelo za kršitev. Če upravičenec poseje drugo kmetijsko rastlino, kot jo je prijavil na zbirni vlogi, mora torej opraviti dopolnitev zbirne vloge.

Navodila so torej ustrezna in so bila upravičencem poslana ravno v namen izogibanja potencialnim kršitvam.
Odgovori

Vrni se na “1. Poljedelstvo in zelenjadarstvo”