POZ-POD

Moderatorji: llipovsekmtratnik

Odgovori
msovic
Prispevkov: 0
Pridružen: 10 Feb 2009, 13:51

POZ-POD

Odgovor Napisal/-a msovic »

V opisu, ki so ga kmetje dobili napisanega v izpisu Programa aktivnosti piše za POZ oz.VOD-POD
OPIS:
Po spravilu glavnega posevka se sejejo ustrezne kmetijske rastline, ki se pred setvijo naslednje kmetijske rastline podorjejo. Podor mora biti opravljen najpozneje do 15. 11.tekocega leta. Rastline za podor se lahko uveljavlja le kot neprezimni posevek.
1.Vprašanje : a je določen rok kdaj po spravilu se mora posejati posevek (včasih zaradi prevelike vročine poleti je to nesmiselno takoj, pa tudi včasih ob reševanju oz. uničevanju trajnih plevelov ni možno takoj po spravilu opraviti setve)
2.Vprašanje: opis pravi: preorje se pred setvijo naslednje kmetijske rastline oz. najpozneje do 15.11. tekoče leta. Naši kmetje večinoma za podorom ne bodo sejali nobene kulture a lahko že sedaj, ko so ugodno pogoji za oranje in so rastline dejansko že dosegle maksimalno rast izvedejo oranje.
Hvala za odgovor. lp
tsilaj

Re: POZ-POD

Odgovor Napisal/-a tsilaj »

1. Rok v katerem se mora po spravilu glavnega posevka posejati rastlina za podor, ni določen. Setev neprezimnih posevkov za podor opravimo čim prej po žetvi glavnega posevka. Npr. po
spravilu zgodnjega krompirja, krmnega graha, oljne ogrščice, ozimnih in jarih žit. S pravočasno setvijo preprečimo izgube kapilarne vode iz tal in zmanjšujemo negativne vplive poletnih vremenskih razmer (pripeke, nalivi). Optimalni datumi setve rastlin dovoljenih v zahtevi POZ_POD in VOD_POD so navedeni v tehnoloških navodilih, ki so dostopna na spletni strani http://www.program-podezelja.si/sl/knjiznica.

2. Uredba določa skrajni rok do katerega je potrebno izvesti podor (15. november tekočega leta). Za podor ni potrebno čakati do skrajnega datuma, potrebno pa je zagotoviti, da bo rastlina dovolj zrela, da bodo izpolnjeni cilji zahteve.
Odgovori

Vrni se na “1. Poljedelstvo in zelenjadarstvo”