VOD ZEL oz. POZ ZEL

Moderatorji: llipovsekmtratnik

Odgovori
msovic
Prispevkov: 0
Pridružen: 10 Feb 2009, 13:51

VOD ZEL oz. POZ ZEL

Odgovor Napisal/-a msovic »

Vprašanje glede rabe- košnje ozelenitve je bilo že enkrat postavljeno in sicer 19.marca 2015, kjer je bil odgovor
Pri POZ_ZEL obdelava med 15. 11. tekočega leta in 15. 2. prihodnjega leta ni dovoljena.
Odgovor je sicer, da ni možna obdelava. Košnja ni obdelava njive ampak raba. Prosim, če lahko še enkrat napišete, če je res prepovedana raba košnje zimske ozelenitve in sicer
tako, da je 70 % ozelenitev vseeno izpolnjena.
lp Marjana
tsilaj

Re: VOD ZEL oz. POZ ZEL

Odgovor Napisal/-a tsilaj »

Pri zahtevi POZ_ZEL morajo biti tla pokrita s prezimno zeleno odejo od 15. 11. tekočega leta do 15. 2. naslednjega leta, obdelava površin je torej mogoča po 15. 2. naslednjega leta. Kot obdelava se ne šteje le oranje, ampak tudi košnja ali morebitna paša površin.

Za pokritost tal s prezimnimi posevki se šteje, če je zelen pokrov viden na najmanj 70 % ozelenjene površine. Najmanjši delež ozelenjene površine je določen kot neka "toleranca", če posevek ne vznikne v celoti, ker na delu njive zastaja voda ipd. in ne pomeni, da se 30 % posevka lahko npr. pokosi.

Upoštevati je tudi treba, da je namen zahteve POZ_ZEL preprečevanje izpiranja hranil, zmanjšanje onesnaževanja podtalnice, zmanjšanje erozije in izboljšanje rodovitnosti tal. Prezimni posevek mora tla zato pokrivati v predpisanem obdobju, obdelava je možna po 15. 2. naslednjega leta, pri čemer se zelena prezimna odeja ne sme uničiti s herbicidom.
Odgovori

Vrni se na “1. Poljedelstvo in zelenjadarstvo”