Setev mešanice kultur pri POZ-ZEL

Moderatorji: llipovsekmtratnik

Odgovori
jdemsar
Prispevkov: 0
Pridružen: 10 Feb 2009, 13:54

Setev mešanice kultur pri POZ-ZEL

Odgovor Napisal/-a jdemsar »

Odprla se je dilema, ali je dovoljena setev 506 (mešanica kultur) v okviru KOPOP ukrepa POZ-ZEL in katere kulture se štejejo kot mešanica rastlin za KOPOP ukrep POZ-ZEL in kakšen delež mora biti najbolj in najmanj zastopane v sklopu? Ali so to lahko vse posamezne kulture, ki jih je možno samostojno sejati v okviru ukrepa POZ-ZEL, ali še kakšne druge? Ali lahko delež ene doseže 70% ali celo več? Je ta del predpisan v uredbi in kje?

Hvala za odgovor,
Andrej Kastelic

Vprašenje posredoval
Jernej Demšar
tsilaj

Re: Setev mešanice kultur pri POZ-ZEL

Odgovor Napisal/-a tsilaj »

V okviru ukrepa KOPOP je zahtevo POZ_ZEL (VOD_ZEL) dovoljeno uveljavljati na šifri 506 mešanica rastlin – naknadni posevek, če mešanica vsebuje vsaj dve upravičeni kmetijski rastlini (KMRS). Za šifro KMRS 506 so upravičene KMRS določene v drugem odstavku 22. člena Uredbe o shemah neposrednih plačil (Uradni list RS, št. 2/15, 13/15, 30/15, 103/15, 36/16 in 84/16) in so: bela gorjušica, facelija, aleksandrijska detelja, perzijska detelja, mnogocvetna ljuljka, inkarnatka, krmna repica, krmna ogrščica, oljna redkev, oves, krmni radič, proso, ajda, rjava gorjušica, lan in grašica. Pri zahtevi POZ_ZEL (VOD_ZEL) delež posamezne KMRS z uredbo ni predpisan, zagotoviti pa je treba s to zahtevo določeno pokrovnost tal (zelen pokrov viden na najmanj 70 % ozelenjenih površin) in izpolnjevati tudi ostale pogoje (rok setve, obdobje pokritosti itd.).

Če se na šifri 506 z mešanico vsaj dveh navedenih KMRS poleg plačil za zahtevo POZ_ZEL (VOD_ZEL) hkrati uveljavljajo tudi neposredna plačila za površine z ekološkim pomenom (PEP), morajo biti izpolnjeni vsi pogoji, ki so predpisani za zahtevo POZ_ZEL (VOD_ZEL) in PEP.
Odgovori

Vrni se na “1. Poljedelstvo in zelenjadarstvo”