Uporaba ekoloških gnojil v VIN

Moderatorji: llipovsekmtratnik

Odgovori
fornik
Prispevkov: 0
Pridružen: 17 Feb 2009, 16:04

Uporaba ekoloških gnojil v VIN

Odgovor Napisal/-a fornik »

Ali je uporaba ekoloških gnojil v operaciji VIN obvezna, ali je izvajanje VIN brez uporabe kakršnega koli gnojenja možna? Ali se za eko gnojilo smatra tudi hlev. gnoj, kako dokazovati gnojenje z hl. gnojem, če nima svojega,z računi, z B1 obrazcem?
tsilaj

Re: Uporaba ekoloških gnojil v VIN

Odgovor Napisal/-a tsilaj »

Zahteva VIN_EKGN se mora v času trajanja 5-letne obveznosti izvajati vsako leto.

Če KGM v vinogradu ne uporablja nobenih gnojil za talno gnojenje (tudi ekoloških ne), zahteve VIN_EKGN ne izpolnjuje in do plačila ni upravičeno.

V okviru zahteve VIN_EKGN se za talno gnojenje lahko uporabljajo živinska gnojila oziroma samo gnojila, ki so dovoljena v ekološki pridelavi v skladu s Prilogo I Uredbe 889/2008/ES, torej tudi samo hlevski gnoj.

Če kmetija nima računov o nakupu hlevskega gnoja oz. uporabe ne more dokazati, potem zahteve ne izpolnjuje.

Zato je na KMG treba hraniti deklaracije nabavljenih gnojil in račune, iz katerih je razviden nakup vrste gnojil. Ustrezen je tudi »Obrazec za oddajo in prejem živinskih gnojil« iz Uredbe o izvedbi ukrepov kmetijske politike za leto 2015 (Uradni list RS, št. 13/15).

S pregledom na kraju samem se izvedejo: popis dejanskega stanja površin na kraju samem, pregled KMG, pregled evidenc o delovnih opravilih, pregled deklaracij nabavljenih gnojil in preveritev računov, iz katerih mora biti razviden nakup vrste gnojil. V okviru evidenc o delovnih opravilih je treba voditi podatke o nabavi, porabi, oddaji, prejemu in zalogi posameznih vrst gnojil za vse površine KMG. Na podlagi teh evidenc se bo ob pregledu na kraju samem preverjala uravnotežena poraba gnojil (masna bilanca).
Odgovori

Vrni se na “4. Vinogradništvo”