Vstop v operacijo VIN

Moderatorji: llipovsekmtratnik

Odgovori
mzupancic
Prispevkov: 0
Pridružen: 18 Feb 2009, 10:54

Vstop v operacijo VIN

Odgovor Napisal/-a mzupancic »

V predhodnem odgovoru je zapisano kako postopati glede gnojenja. Kljub temu pa se zastavlja sledeče vprašanje. Ali kmetija, ki ne uporablja gnojil v vinogradu ali sadovnjaku, vseeno lahko vstopi v operacijo, za obvezno zahtevo VIN EKGN ne dobi plačila, dobi pa za ostale, obvezno in izbirne zahteve ali zaradi neuporabe gnojil sploh ne more vstopiti v operacijo ?

In še, kmetija lahko dokazuje uporabo lastnih živinskih gnojil z evidenco o razvozu in lahko uporablja samo doma pridelana konvencionalna živinska gnojila, ne kupuje dovoljenih gnojil za ekološko kmetovanje npr. Hypercorn, kalijevsulfat, ... v celotnem pet letnem obdobju ? To zadostuje za izvajanje obvezne zahteve EKGN ?

Hvala in lep pozdrav !

Mitja Zupančič
tsilaj

Re: Vstop v operacijo VIN

Odgovor Napisal/-a tsilaj »

Neuporaba gnojil na površinah vključenih v zahtevi VIN_EKGN ali SAD_EKGN se šteje kot izpolnjevanje pogojev zahteve.

Če KMG na površinah vključenih v zahtevi VIN_EKGN ali SAD_EKGN uporablja gnojila, morajo to biti živinska gnojila oziroma gnojila, ki so dovoljena v ekološki pridelavi v skladu s prilogo I Uredbe 889/2008/ES.

Opomba: odgovor je bil 21. 10. 2015 spremenjen in se vsebinsko razlikuje od prvotnega odgovora, ki je bil podan 8. 4. 2015.
Odgovori

Vrni se na “4. Vinogradništvo”