Počivanje zemlje 1 oz. 2 leti

Moderatorji: llipovsekmtratnik

Odgovori
mrozman
Prispevkov: 0
Pridružen: 17 Feb 2009, 15:29

Počivanje zemlje 1 oz. 2 leti

Odgovor Napisal/-a mrozman »

Kmet je letos vstopil v operacijo VIN s 3 GERK-i skupne površine 8,42 ha. Letos po trgatvi nameravajo izkrčiti del vinograda v izmeri cca 1,5 ha, prihodnje leto opraviti zemeljska dela in spomladi 2017 posaditi nov nasad.
1. Ali je v KOPOP shemi dovoljeno 1-letno počivanje zemlje? V prejšnji shemi integrirana pridelava grozdja enoletno počivanje zemlje ni pomenilo kršitve ( ni bilo podpore, ni bilo sankcij).
2. Če se kaj zalomi in na tej površini 2 leti ni vinogradniške pridelave (obnova spomladi 2018), pomeni to neupravičeno zmanjšanje površin in posledično vračilo dobljenih sredstev?

Hvala za odgovor in lep pozdrav, milena rožman
llipovsek
Prispevkov: 0
Pridružen: 19 Jan 2009, 10:25

Re: Počivanje zemlje 1 oz. 2 leti

Odgovor Napisal/-a llipovsek »

Iz Priloge 14, 11. odstavka Uredbe o ukrepih kmetijsko-okoljska-podnebna plačila, ekološko kmetovanje in plačila območjem z naravnimi ali drugimi posebnimi omejitvami iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020 izhaja, da izkrčena površina v obdobju manj kot dve leti ne predstavlja kršitve oziroma nedovoljenega zmanjšanja obsega površin pod KOPOP.

(11) Pri operaciji Vinogradništvo v ukrepu KOPOP se zmanjšanje vključene površine v posamezne zahteve te operacije zaradi obnove vinograda ne upošteva kot kršitev pogojev, če:
– površina ni zasajena z vinsko trto le nekaj mesecev in je vinograd obnovljen, podatki o vinogradu in sadilnem materialu pa vpisani v RKG v tekočem vinskem letu, vendar najpozneje en dan pred elektronskim izpolnjevanjem zbirne vloge. Upravičenec je upravičen do plačila za zadevne zahteve operacije Vinogradništvo za tekoče leto, če je na nezasajenih površinah opravljal samo tiste dejavnosti, ki so v skladu s temi zahtevami;
– je izkrčena površina vinograda obnovljena po datumu oddaje zbirne vloge tekočega vinskega leta, vendar ne pozneje kakor v dveh vinskih letih od krčitve. Upravičenec za površine v mirovanju v obdobju do ponovne zasaditve vinograda ni upravičen do plačila za zadevne zahteve operacije Vinogradništvo, na
površinah v mirovanju pa lahko opravlja le tiste dejavnosti, ki so v skladu s temi zahtevami. Če po končanem obdobju mirovanja upravičenec zadevnih zahtev operacije Vinogradništvo ne izvaja, ga agencija izključi iz njihovega nadaljnjega izvajanja in zahteva vračilo že izplačanih plačil v preteklih letih.
ARSKTRP
Odgovori

Vrni se na “4. Vinogradništvo”