Kako se izvaja vzdrževanje ledine? Potrebna opravila?

Moderatorji: llipovsekmtratnik

Odgovori
jdemsar
Prispevkov: 0
Pridružen: 10 Feb 2009, 13:54

Kako se izvaja vzdrževanje ledine? Potrebna opravila?

Odgovor Napisal/-a jdemsar »

VIN-POKT
V 56. členu uredbe (16/2016) piše: Po trgatvi, vendar najpozneje do 30. maja tekočega leta, se izvede vzdrževanje ledine za ohranjanje ozelenitve tal v medvrstnem prostoru. Ruša v medvrstnih prostorih mora biti vedno v dobrem stanju. Po potrebi, oziroma v primeru poškodbe ozelenjene površine, se te površine dosejejo s kmetijskimi rastlinami…«
Kaj pomeni, »se izvede vzdrževanje ledine za ohranjanje ozelenitve…«? Katera opravila je potrebno opraviti? Ali je potrebno podrahljavanje (tako je bilo navedeno v predlogih KOPOP, po katerih smo izvajali letošnja predhodna usposabljanja) ali ne?

SAD-POKT
Podobna nejasnost je tudi pri SAD-POKT, v uredbi v 49. členu piše, da »… se izvede vzdrževanje ledine za ohranjanje ozelenitve tal…«. V predlogih KOPOP za predhodna usposabljanja in v Navodilih za uveljavljanje ukrepov kmetijske politike 2016 – 2020 pa je na 47. strani napisano: »Tla v medvrstnem prostoru je potrebno podrahljati…«.

Prosim, za razjasnitev nejasnosti, ker je kmetom treba dati nedvoumne informacije, kaj je potrtebno narediti pri določeni zahtevi.
Mojca
tsilaj

Re: Kako se izvaja vzdrževanje ledine? Potrebna opravila?

Odgovor Napisal/-a tsilaj »

V vinogradu mora biti vsak medvrstni prostor trajno ozelenjen. Pri izbirni zahtevi VIN_POKT ne gre za vzpostavitev ozelenitve, ampak za vzdrževanje obstoječe trajne ozelenitve. Da se izvede vzdrževanje ledine za ohranjanje ozelenitve pomeni, da se tla v medvrstnem prostoru obdelajo s primernim strojem (podrahljačem ali drugo za te namene primerno mehanizacijo), tako da se ne uniči ozelenitve v celoti, oziroma tako da se ruša čim manj poškoduje. Po potrebi se doseje ustrezne kmetijske rastline. Ta t.i. "vzdrževalna" dela se po potrebi izvedejo po trgatvi, vendar najpozneje do 30. 5. tekočega leta.

Pomembno je, da je ledina v medvrstnem prostoru vedno v dobrem stanju. Če ruša ni poškodovana, je sploh ni treba obdelovati. Obvezna pa je dvakratna košnja oziroma mulčenje ozelenjenih površin, tudi na ozelenjenih brežinah teras, ki se opravi najpozneje do 15. 10. tekočega leta. Prva košnja oziroma mulčenje mora biti izvedeno do 30. 6. tekočega leta.

V nasadu mora biti vsak medvrstni prostor trajno ozelenjen. Pri izbirni zahtevi SAD_POKT ne gre za vzpostavitev ozelenitve, ampak za vzdrževanje obstoječe trajne ozelenitve. Da se izvede vzdrževanje ledine za ohranjanje ozelenitve pomeni, da se tla v medvrstnem prostoru obdelajo s primernim strojem (podrahljačem ali drugo za te namene primerno mehanizacijo), tako da se ne uniči ozelenitve v celoti, oziroma tako da se ruša čim manj poškoduje. Po potrebi se doseje ustrezne kmetijske rastline. Ta t.i. "vzdrževalna" dela se po potrebi izvedejo po obiranju, vendar najpozneje do 30. 5. tekočega leta.

Pomembno je, da je ledina v medvrstnem prostoru vedno v dobrem stanju. Če ruša ni poškodovana, je sploh ni treba obdelovati. Seveda pa je treba najpozneje do 15. 10. tekočega leta rastline zmulčiti oziroma pokositi. Če je nasad na terasah, je košnja oziroma mulčenje ozelenjenih brežin teras obvezno.
Odgovori

Vrni se na “4. Vinogradništvo”