KOPOP 2015 in KOPOP 2016

Moderatorji: llipovsekmtratnik

Odgovori
mmavricstrukelj
Prispevkov: 0
Pridružen: 18 Feb 2009, 13:06

KOPOP 2015 in KOPOP 2016

Odgovor Napisal/-a mmavricstrukelj »

Vinogradnik je vstopil v KOPOP 2015. Uveljavljal je VIN-POKT. Ozelenjen ima vsak drugi medvrstni prostor, se pravi, da letos ne izpolnjuje več pogojev za VIN-POKT in te izbirne zahteve ne more več uveljavljati.
Ali prav razumem lansko revizijsko klavzulo, da "če upravičenec prilagoditve ne sprejme, njegova obveznost izvajanja ukrepa KOPOP preneha, pri čemer mu prejetih sredstev za obdobje, ko je obveznost veljala, ni potrebno vrniti" - kar si razlagam, da je do izplačila za 2015 upravičen, od 2016 pa te izbirne zahteve ne more več uveljavljati.

Hvala za odgovor.
tsilaj

Re: KOPOP 2015 in KOPOP 2016

Odgovor Napisal/-a tsilaj »

Upravičenec, ki je v letu 2015 vstopil v zahtevo VIN_POKT, lahko v letu 2016 nadaljuje z izvajanjem zahteve pod spremenjenimi pogoji - ozelenjene medvrstne prostore (vse medvrstne prostore) je treba dvakrat letno pokositi, vzdrževati travno rušo in v primeru, ko je vinograd terasiran, dvakrat letno pokositi tudi brežine teras.

Če je upravičenec v letu 2015 izpolnil vse obveznosti zahteve VIN_POKT, je do plačila za izvajanje zahteve upravičen. Vendar, če se upravičenec odloči za istop iz zahteve VIN_POKT, pomeni, da ne bo izpolnil petletne obveznosti, zaradi česar bo že prejeta sredstva moral vrniti.

Če upravičenec v preteklem letu ni bil deležen pregleda na kraju samem, lahko iz zahteve VIN_POKT izstopi pred prejemom odločbe za ukrep KOPOP. V tem primeru za leto 2015 ne bo prejel sredstev za izvajanje zahteve VIN_POKT, s čimer se izogne vračilu.

Prilagoditev obveznosti je opredeljena v 162. členu Uredbe o ukrepih kmetijsko-okoljska-podnebna plačila, ekološko kmetovanje in plačila območjem z naravnimi ali drugimi posebnimi omejitvami iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014–2020 (Uradni list RS, št. 16/16).

Revizijska klavzula, kot je opredeljena v 48. členu Uredbe (EU) št. 1305/2013, se nanaša na spremembe obveznosti, ki so posledica prilagoditve spremembam ustreznih obveznih standardov, ki jih morajo obveznosti KOPOP presegati (navzkrižna skladnost), oziroma ki so potrebne za preprečitev dvojnega financiranja. V primerjavi z letom 2015 se ustrezni obvezni standardi za zahteve ukrepa KOPOP niso spreminjali, zato v letu 2016 aktivacija revizijske klavzule ne bo mogoča.
Odgovori

Vrni se na “4. Vinogradništvo”