Obnova vinograda

Moderatorji: llipovsekmtratnik

Odgovori
mmavricstrukelj
Prispevkov: 0
Pridružen: 18 Feb 2009, 13:06

Obnova vinograda

Odgovor Napisal/-a mmavricstrukelj »

Vinograd je letos v obnovi, to pomeni da ga bo vinogradnik npr. 30. aprila 2016 zasadil z vinsko trto. Letos namerava vstopiti v KOPOP in uveljavljati VIN-POKT tudi v tem vinogradu. Kaj mora pravzaprav narediti glede na 56. člen uredbe"...najpozneje do 30. maja tekočega leta se izvede vzdrževanje ledine za ohranjanje ozelenitve tal..." Vinogradnik namerava vinograd trajno ozeleniti z naravno ozelenitvijo.

Hvala za odgovor.
tsilaj

Re: Obnova vinograda

Odgovor Napisal/-a tsilaj »

V izbirno zahtevo VIN_POKT se lahko vključi le vinograd, v katerem je vsak medvrstni prostor trajno ozelenjen. Pri tej zahtevi ne gre za vzpostavitev ozelenitve, ampak za vzdrževanje obstoječe trajne ozelenitve. To pomeni, da mora biti vinograd ob vstopu v izbirno zahtevo VIN_POKT v celoti ozelenjen. Skratka, ob obnovi vinograda, je treba ta vinograd najpozneje do 30. 5. ozeleniti, da se ga sploh lahko vključi v izbirno zahtevo VIN_POKT v letu 2016.

Potem pa je treba ozelenitev vzdrževati. Da se izvede vzdrževanje ledine za ohranjanje ozelenitve pomeni, da se tla v medvrstnem prostoru obdelajo s primernim strojem (podrahljačem ali drugo za te namene primerno mehanizacijo), tako da se ne uniči ozelenitve v celoti, oziroma tako da se ruša čim manj poškoduje. Po potrebi se doseje ustrezne kmetijske rastline, ki so: ajda, aleksandrijska detelja, bela gorjušica, bob, detelja, deteljno travne mešanice, facelija, grah, grahor, grašica (jara, ozimna), inkarnatka, ječmen (jari, ozimni), kamut (jari, ozimni), krmna ogrščica (jara, ozimna), krmna repica (ozimna, jara), krmni grah (jari, ozimni), lucerna, mešanica rastlin – naknadni posevek, mešanica žit (jara, ozimna), navadna nokota, oljna ogrščica (jara, ozimna), oljna redkev, oljna repica, oves (jari, ozimni), perzijska detelja, pira (jara, ozimna), pšenica (jara, ozimna), rjava indijska gorčica, trda pšenica (ozimna, jara), rž (ozimna, jara), soja, sončnice, soržica (jara, ozimna), trave, travno deteljne mešanice, tritikala (jara, ozimna), sudanska trava, volčji bob (ne mnogolistni volčji bob).

Ta t.i. "vzdrževalna" dela se po potrebi izvedejo po trgatvi, vendar najpozneje do 30. 5. tekočega leta. Pomembno je, da je ledina v medvrstnem prostoru vedno v dobrem stanju. Če ruša ni poškodovana, je sploh ni treba obdelovati. Obvezna pa je dvakratna košnja oziroma mulčenje ozelenjenih površin, tudi na ozelenjenih brežinah teras, ki se opravi najpozneje do 15. 10. tekočega leta. Prva košnja oziroma mulčenje mora biti izvedeno do 30. 6. tekočega leta.
Odgovori

Vrni se na “4. Vinogradništvo”