Obnova vinograda

Moderatorji: llipovsekmtratnik

Odgovori
pstarc
Prispevkov: 0
Pridružen: 18 Feb 2009, 10:44

Obnova vinograda

Odgovor Napisal/-a pstarc »

Kmetijsko gospodarstvo ima približno 70 ha vinogradov, s katerimi je vključeno v KOPOP-VIN. V letu 2017 so izkrčili 3 ha, ker so jih nameravali ponovno zasaditi še v istem letu. Ker pa niso dobili vseh potrebnih soglasij lastnikov zemljišč, bo nova zasaditev opravljena predvidoma šele leta 2019. Letos torej na teh 3 ha ne bo vinograda, kar predstavlja manj kot 10 % vse površin v KOPOPu..
Kmetija bi rada vedela, ali lahko kaj zasejejo v tem letu (npr. lucerno) oz. ali naj vpišejo ta GERK kot rabo 1610 – zemljišče v pripravi? Kaj lahko uveljavljajo na tej površini?


Hvala za odgovor.
tsilaj

Re: Obnova vinograda

Odgovor Napisal/-a tsilaj »

Če je bila v zbirni vlogi za leto 2017 že javljena obnova trajnega nasada, naj površina ostane z rabo, kakršna je prijavljena trenutno v RKG (vinograd je lahko v obnovi dve leti).

Če je do obnove vinogradov prišlo letos po trgatvi, naj upravičenec za te površine določi rabo 1610 - kmetijsko zemljišče v pripravi. Za te GERK ne more uveljavljati ukrepov KOPOP, EK ali OMD. Ob vnosu zahtevka za leto 2018, se bo upravičencu izpisal podatek, da je bilo zaznano lokacijsko zmanjšanje zahtevkov za operacijo VIN, upravičenec pa bo moral podati pojasnilo, da gre za obnovo vinograda. Ker gre za obnovo, se zmanjšanje zahtevka ne obravnava kot neupravičeno, temveč se za obdobje dveh let upravičencu obveznost zmanjša iz 70 ha na 67 ha (vinograd je lahko v obnovi dve leti).
Odgovori

Vrni se na “4. Vinogradništvo”