NPAS in divjad

Moderatorji: llipovsekmtratnik

Odgovori
jzagar
Prispevkov: 0
Pridružen: 18 Feb 2009, 08:38

NPAS in divjad

Odgovor Napisal/-a jzagar »

Kmetija se nahaja v gorsko višinskem območju, kjer so lovci v gozd pred leti naselili večje število muflonov in damjakov. Značilnost tistega terena je, da je večina travnikov v obliki gozdnih jas- vsak travnik je obdan z gozdom. Kmetija ima 16 ha travnikov v takšni obliki- vsak GERK meri okvirno 1-2 ha.
Kmetija bi želela uveljavljati in izvajati ukrep TRZ_I_NPAS. Pasove bi pustila na vseh travnikih. Svoje rejne živine ne pasejo. Problem pa je, da jim omenjena divjad, ki pride iz gozda, popase površine zelo intenzivno.
Ali lahko kljub temu uveljavljajo ukrep TRZ_I_NPAS? Zagraditev pasov s pastirjem je nemogoča, saj preko nekaj travnikov poteka tudi planinska pot, pa tudi sicer bi zagraditev pomenila skoraj večji strošek, kot pa bi sredstev prejeli za izvajanje ukrepa.
tsilaj

Re: NPAS in divjad

Odgovor Napisal/-a tsilaj »

Namen zahteve NPAS je zagotavljanje vrstnega bogastva travnikov. Če določen del travnika pustimo nepokošen, s tem prispevamo k skrbi za številne travniške vrste. Metuljem na primer omogočimo, da imajo na voljo določeno količino hranilnih rastlin, na katerih se prehranjujejo. Poleg tega ta pas predstavlja refugij za živali - živalim torej omogočimo, da se lahko med košnjo na preostalem delu travnika umaknejo na varno. Rastlinam na tem nepokošenem pasu pa omogočimo, da nemoteno semenijo.

KMG, ki se vključi v zahtevo TRZ_I_NPAS, mora zagotoviti, da ta pas travnika ostane nepokošen in nepopasen do marca naslednjega leta.
Odgovori

Vrni se na “5. Trajno travinje I.”