TRAJNO TRAVINJE I in HAB

Moderatorji: llipovsekmtratnik

Odgovori
bpremrl

TRAJNO TRAVINJE I in HAB

Odgovor Napisal/-a bpremrl »

V novembru 2014 sem kupil 4 hektarje kmetijskih  zemljišč. Zanima me ali je kakšna možnost, da dobim na teh površinah plačilne pravice. Gerke je prejšnji lastnik zbrisal, sedaj jih bom vrisal jaz.

V zadnjih petih letih obdelujem 36  h zemljišč. 8,5h jih imam na  ekološko pomembnih območjih posebnih traviščnih habitatov. Zanima me ali moram na 20% površine od 8,5 h izvajati okrep POSEBNI TRAVIŠČNI HABITATI, ostale površine (tudi ostalih 80%v tem območju) pa lahko vključim v ukrep TRAJNO TRAVINJE I.

Glede na to da sem tudi že v ukrepu ekološkega kmetovanja me zanima ali je potem v kombinaciji z ukrepom TRAJNO TRAVINJE I višina plačil pri obveznih zahtevah (TRZ_I_NPAS) 50,04 eura/ha, na ostalih površinah na 80% površin, ki ležijo na  območjih posebnih traviščnih habitatov pa bi bila višina plačil 42,50 eura/ha letno?

Ali bi potem na tistih 20% površinah dobil plačilo za ukrep (HAB_KOS) 13,30 eura/ha letno + (HAB_ORGG) 25,60 eura/ha letno, glede na to da smo v ekološkem kmetovanju in na območju Bohorja?
tsilaj

Re: TRAJNO TRAVINJE I in HAB

Odgovor Napisal/-a tsilaj »

Vaša interpretacija je pravilna. V kolikor imate 8,5 ha travnikov, ki ležijo na območju posebnih traviščnih habitatov in se želite vključiti v operacijo Trajno travinje I, se morate v operacijo Posebni traviščni habitati vključiti z vsaj 20 % površin od teh 8,5 ha, na ostalih travniških površinah pa lahko izvajate operacijo Trajno travinje I.

Vključenost v ukrep EK na izplačilo zahteve TRZ_I_NPAS ali HAB_NPAS ne vpliva. Tako kot ugotavljate, plačilo za obvezno zahtevo TRZ_I_NPAS za travinje, ki leži na območju posebnih traviščnih habitatov (HAB1) znaša 42,50 €/ha letno, tako kot plačilo za izbirno zahtevo HAB_NPAS. Plačilo za obvezno zahtevo TRZ_I_NPAS za travinje, ki ne leži na ekološko pomembnih območjih pa znaša 50,04 €/ha letno.

V kolikor so travniške površine na katerih se izvaja operacija Posebni traviščni habitati (torej tistih 20 % od 8,5 ha) vključene v ukrep Ekološko kmetovanje, plačilo obvezne zahteve HAB_KOS na območju Bohorja (HAB1) znaša 102,10 €/ha letno (v primeru, če so te površine vključene v preusmeritev v ekološko kmetovanje pa 25 €/ha letno).

Plačilo za izvajanje obvezne zahteve HAB_ORGG znaša 25,60 €/ha letno, ne glede na vključenost v ukrep EK.

Vprašanje glede plačilnih pravic prosimo zastavite na ustreznem delu foruma.
Odgovori

Vrni se na “7. Posebni traviščni habitati”